Protivojna protestnica prekinila ruska poročila

Kot poroča BBC, so jo oblasti zasliševale 14 ur, ne da bi ji omogočili dostop do pravne pomoči.

Urednico naj bi po poročanju neodvisnega ruskega spletnega portala Meduza kaznovali zaradi videonagovora, ki ga je posnela pred protestom, in ne zaradi samega protesta.

Znani liberalni novinar Aleksej Venediktov je danes prek Telegrama objavil fotografijo s sojenja, na kateri Ovsjanikova stoji v sodni stavbi ob svojem odvetniku Antonu Gašinskem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V kader s protivojnim napisom

Med prenosom je nepričakovano skočila v kader za voditeljico poročil Jekaterino Andrejevo. V rokah je imela napis "Ustavite vojno. Ne verjemite propagandi. Tu vam lažejo". Ob tem je večkrat vzkliknila "ne vojni". Televizija je nato prekinila prenos v živo in začela predvajati posnetke iz bolnišnice.

Posnetek je hitro zaokrožil po spletu in družbenih omrežjih. Protestnica je zaradi poguma požela veliko hvale v ruski opoziciji. Pohvalil jo je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Novinarko in urednico je protestno akcijo napovedala na družbenih omrežjih, kjer je v videoposnetku dejala, da je njen oče Ukrajinec.

Izsek z videoposnetka na družbenih omrežjih, na katerih je Ovsjanikova pojasnila razloge za svoj protest. Foto: Reuters
Izsek z videoposnetka na družbenih omrežjih, na katerih je Ovsjanikova pojasnila razloge za svoj protest. Foto: Reuters

Dogajanje v Ukrajini je označila za zločin in dejala, da jo je sram delati za propagando Kremlja. Ruse je pozvala, naj protestirajo proti vojni in ustavijo "norost". Kmalu zatem naj bi jo aretirali.

Rusija je v zadnjih tednih zaostrila ukrepe proti neodvisnim medijem in kritičnim glasovom. Ruski mediji ne smejo poročati o "vojni", temveč o "posebni vojaški operaciji". Za domnevno lažno poročanje o ruski vojski so zagrožene večletne zaporne kazni. Številni neodvisni mediji so že prenehali delovati. Policija je od začetka ruske invazije v Ukrajini aretirala že skoraj 14.000 ljudi, poroča TV Slovenija.

Kremelj protest označil za huliganstvo

Kremelj je ponedeljkov protest Ovsjanikove ostro obsodil in ga označil za huliganstvo. "Kar zadeva to dekle, gre za huliganstvo," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dejal je, da mora zadevo rešiti televizijska hiša sama, in dodal, da to ni naloga Kremlja.

Televizija je v sporočilu po akciji zapisala, da se je zgodil incident in da bodo uvedli notranjo preiskavo.

Kot poroča BBC, je dal odpoved novinar NTV-ja Vadim Glusker, ki je bil dopisnik iz Bruslja. Z NTV-ja so sporočili, da je Glusker prenehal delati zanje na začetku marca, razlogi pa da so zdravstvene narave. Prokremeljski NTV je tretja najbolj gledana televizijska postaja v Rusiji.

ZN poziva Rusijo, naj ne kaznuje protestnice za uveljavljanje svobode govora

Urad Združenih narodov za človekove pravice je medtem pozval ruske oblasti, naj poskrbijo, da protivojna protestnica ne bo kaznovana zaradi uveljavljanja svoje pravice do svobode govora.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Foto: Zajem zaslona