Foto: Reuters
Foto: Reuters

Politično raznovrstnost narodne skupnosti pa predstavljata še dva slovenska kandidata.

Družbeno in kulturno aktivna krajanka Lonjerja, vasi v predmestju Trsta, je na listi Gibanja petih zvezd lani kandidirala za občinski svet, zdaj njihov program podpira na parlamentarnih volitvah. "Zakonska minimalna plača na devet evrov, to je ena naših glavnih točk, zavzemamo se za ekološko tranzicijo," je povedala Ilary Slatich iz Gibanja petih zvezd.

Dosledneje bi morali spoštovati vidno dvojezičnost, spodbuditi učenje slovenskega jezika na italijanskih šolah, predvsem pa Slovencem zagotoviti stalno mesto v Rimu, meni kandidatka gibanja, ki je pred petimi leti slavilo na državnih volitvah.

Podžupan občine Dolina kandidira za novoustanovljeno gibanje Unione popolare, ki povezuje levico in se zavzema za enakopravno družbo, pravice delavcev in zajamčeno minimalno plačo. Slovenci bi morali biti enotnejši v svojih zahtevah, tudi glede olajšane izvolitve. "Če imaš predstavnika v Rimu, lahko nekaj rečeš, te kdo vidi in sliši, če ga nimaš, preprosto ne obstajaš," je povedal Goran Čuk iz Ljudske zveze.

Manjšini je glas v Rimu vse od leta 1963 omogočila levosredinska politična opcija. Prvič v zgodovini se slovensko ime tokrat pojavlja na čelu kandidatne liste. Gre za priznanje dosedanjega dela slovenske senatorke in večkulturnosti obmejnega prostora.

"Pomeni priznanje, da je slovenska narodna skupnost pomemben člen te dežele, te stranke, tega ozemlja, te stvarnosti," je povedala Tatjana Rojc iz Demokratske stranke.

Slovensko senatorko so podprle tudi krovni organizaciji Slovencev v Italiji in stranka Slovenska skupnost. Ne glede na izid volitev ostaja rešitev vprašanja zajamčenega zastopstva skupna prioriteta.