Putin: Zahod je kriv za stopnjevanje napetosti v Evropi

Putin in Scholz sta v prvem pogovoru, odkar je zadnji postal kancler, izrazila pripravljenost na dialog kljub trajajočim napetostim med državama.

Govorila sta o Ukrajini, pred mejo katere Rusija nabira vojsko. Scholz je v preteklosti ob morebitnem napadu Rusiji zagrozil z gospodarskimi sankcijami, v današnjem pogovoru pa je izrazil zaskrbljenost.

Putin je izrazil zanimanje za nadaljevanje pogovorov v formatu normandijske četverice in Scholza obvestil o ruskem predlogu za krepitev varnosti v Evropi, v katerem zahteva garancijo, da se zveza Nato ne bo širila na vzhod.

Ni jasno, ali sta voditelja govorila tudi o nedavni obsodbi domnevnega sodelavca ruske obveščevalne službe (FSB) na dosmrtni zapor zaradi umora gruzijskega državljana čečenskega rodu v Berlinu. Moskva in Berlin sta zaradi tega izmenično izgnala diplomate.

Putin in Macron. Foto: EPA
Putin in Macron. Foto: EPA

Tudi z Macronom o Ukrajini

Putin je glede razmer v Ukrajini govoril tudi s francoskim predsednikom Macronom. Tako kot v pogovoru s Scholzem je tudi v pogovoru z Macronom poudaril, da je za stopnjevanje konflikta kriva Ukrajina, ker ne spoštuje zavez iz Minska.

Med temami pogovorov so bile še razmere v Maliju, kamor naj bi po navedbah virov v Parizu prišli pripadniki skupine ruskih plačancev Wagner. Macron si prizadeva, da ruski plačanci, ki naj bi jih v Mali povabile tamkajšnje oblasti, ne bi prišli v to državo. Predsednika Rusije in Francije sta govorila še o konfliktu med Armenijo in Azerbajdžanom.