Vaje ruske vojske pri mestu Orenburg blizu meje s Kazahstanom. Foto: EPA
Vaje ruske vojske pri mestu Orenburg blizu meje s Kazahstanom. Foto: EPA

Osnutek sporazuma predvideva, da Nato ne bi smel sprejemati novih članic. Washington bi moral poleg tega blokirati članstvo katere koli države, ki je nastala po razpadu Sovjetske zveze. Osnutek poziva tudi proti novim vojaškim oporiščem v državah nekdanje Sovjetske zveze, med katere sodi tudi Ukrajina.

Rusija še poziva Nato, da bi moral skupaj z Moskvo sodelovati pri "preprečevanju incidentov" na območju Baltskega in Črnega morja. Prav tako predlaga vzpostavitev stalne telefonske linije za nujne primere. Rusija prav tako poziva Nato, da omeji namestitve svojih raket.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je ob objavi osnutka dejal, da je Moskva pripravljena na varnostne pogovore z Washingtonom od sobote dalje. "Pripravljeni smo na takojšnje, tudi od jutri, dobesedno od jutri, v soboto, na pogovore z ZDA v tretji državi," je dejal Rjabkov in za kraj srečanja predlagal švicarsko mesto Ženeva.

Sorodna novica Rusko sodišče potrdilo prisotnost ruskih vojakov v Ukrajini. Kremelj: "To ni mogoče."

ZDA: Ne bo pogovorov brez evropskih zaveznic

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki se je odzvala, da ne bo "nobenih pogovorov o evropski varnosti brez evropskih zaveznic in partneric ZDA", poroča BBC.

Zahod obtožuje Rusijo, da se pripravlja na invazijo Ukrajine, kar naj bi potrjevala napotitev več deset tisoč ruskih vojakov na mejo. Ruski predsednik Vladimir Putin takšne načrte zanika in Nato obtožuje, da sam prispeva k napetostim v regiji.

Rusija zahteva, da se Nato ne širi na vzhod