Ruski predsednik Putin je v ruskem letoviškem mestu Soči sprejel turškega kolega. Foto: Reuters
Ruski predsednik Putin je v ruskem letoviškem mestu Soči sprejel turškega kolega. Foto: Reuters

Predsednika sta se dogovorila o povečanju obsega dvostranske trgovine, so zapisali v skupni izjavi, objavljeni po štiriurnem srečanju, ki je potekalo v ruskem letovišču Soči ob Črnem morju. Prav tako sta sklenila sprejeti konkretne korake za okrepitev dvostranskega sodelovanja med drugim na področju prometa, kmetijstva, industrije, financ in gradbeništva, izjavo povzema ruska tiskovna agencija Tass.

Podpredsednik ruske vlade Aleksander Novak je povedal, da so na srečanju sprejeli "zelo pomembne odločitve" na področju trgovine in gospodarstva. Tako naj bi med drugim olajšali pogoje sodelovanja za ruska in turška podjetja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na srečanju je bilo govora tudi o turški jedrski elektrarni Akkuyu, ki jo gradi rusko državno podjetje, je še dejal Novak. Poleg tega sta se strani dogovorili, da bo Turčija ruski plin v prihodnje delno plačevala v rubljih.

Putin in Erdogan sta potrdila tudi pripravljenost za izvajanje nedavno sklenjenega dogovora o izvozu ukrajinskega žita iz črnomorskih pristanišč, pri čemer sta poudarila potrebo, da se zagotovi tudi polno izvajanje dogovora, ki vključuje tudi "neoviran izvoz ruskega žita, gnojil in surovin, potrebnih za njegovo proizvodnjo", še navaja Tass.

Glede Sirije sta poudarila potrebo po ohranitvi politične enotnosti in ozemeljske celovitosti države. Znova sta ponovila "zavezanost delovati skupaj in v tesnem usklajevanju v boju proti vsem terorističnim organizacijam".

Veliko pričakovanja je bilo glede vprašanja, ali bosta Putin in Erdogan govorila o morebitnem sodelovanju pri proizvodnji in nakupu turških bojnih brezpilotnikov. Moskva je namreč v luči invazije na Ukrajino nedavno izrazila zanimanje za drone tipa bayraktar TB2, navaja dpa.
Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za Tass povedal, da predsednika o tem danes nista govorila.

Putin gostil Erdogana v Sočiju

Velika pričakovanja izražena že ob prihodu v Soči

Putin je že ob začetku pogovorov – gre za njuno drugo srečanje po začetku ruske invazije na Ukrajino – izrazil upanje na podpis sporazuma o krepitvi trgovinskih in gospodarskih vezi. "Upam, da bomo danes lahko podpisali ustrezen memorandum o razvoju naših trgovinskih in gospodarskih vezi."

Tudi Erdogan upa, kot je dejal, da bo danes odprl novo stran v odnosih med Ankaro in Moskvo. "Verjamem, da bo (današnje srečanje) odprlo popolnoma drugačno stran v turško-ruskih odnosih," je povedal.

Putin se je turškemu predsedniku danes zahvalil za njegovo vlogo pri sklepanju dogovora o izvozu ukrajinskega žita iz pristanišč v Črnem morju, ki vključuje tudi rešitev glede izvoza ruske hrane in gnojil na svetovne trge.

Kot je znano, sta Rusija in Ukrajina dogovor podpisali konec julija v Istanbulu ob posredovanju Združenih narodov, pomembno vlogo pa je pri tem odigrala tudi Turčija.

Putin: Evropa je lahko hvaležna Turčiji glede oskrbe s plinom

Ruski predsednik je pohvalil tudi projekt plinovoda TurkStream (Turški tok) in dejal, da mora biti Evropa hvaležna Turčiji za nemoteno oskrbo z ruskim plinom. Plinovod je po Putinovih besedah ena najpomembnejših poti za dobavo ruskega plina v Evropo in "deluje nemoteno", poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Pomembna tema, zlasti za Turčijo, bodo tudi razmere v Siriji, kjer Ankara vojaško podpira nasprotnike sirskega predsednika Bašarja al Asada, medtem ko Moskva podpira režim v Damasku. Ankara želi na severu Sirije začeti vojaško operacijo proti kurdskim silam, čemur pa Moskva ni naklonjena.

Putin je ob začetku srečanja dejal, da sta Rusija in Turčija storili veliko za normalizacijo razmer v Siriji. Erdogan pa je poudaril, da se bosta osredotočila na vprašanje varnosti v regiji, zlasti v povezavi s sirsko krizo. Boj proti terorizmu v regiji je za Turčijo pomembno vprašanje, je dejal po poročanju ruskih medijev.

Po pogovorih obeh voditeljev na štiri oči se jima bosta pridružili še delegaciji. V turški sta med drugim ministra za zunanje zadeve in obrambo, v ruski pa tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug sklicujoč se na ruske medije. Skupna novinarska konferenca predsednikov po poročanju AFP ni predvidena.