Vladimir Putin. Foto: EPA
Vladimir Putin. Foto: EPA

"Ni omejitev glede sredstev. Država in vlada vojski zagotavljata vse, za kar ta prosi," je dejal Putin.

Sprejel je predlog obrambnega ministra Sergeja Šojguja, da se vojska poveča za 30 odstotkov, in sicer z 1,15 milijona pripadnikov na 1,5 milijona.

V govoru je priznal, ne sicer prvič, da vpoklic 300.000 rezervistov, ki ga je odredil septembra, ni potekal gladko. "Delna mobilizacija, ki je bila izpeljana, je razkrila nekatere probleme, kot vsi dobro vedo, ki morajo biti hitro naslovljeni," je dejal.

Putin je dejal, da obstajajo tudi druge težave v vojski, ki jih ni imenoval, dodal pa je, da je treba konstruktivno kritiko upoštevati.

"Ministrstvo za obrambno pozivam, naj se odziva na vse civilne iniciative, naj upošteva kritike in se nanje ustrezno in pravočasno odzove," je dejal ruski predsednik.

Gre za še enega v nizu nedavnih izjav, v katerih je Putin priznal izzive, s katerimi se sooča ruska vojska. V torek je razmere v štirih ukrajinskih pokrajinah, ki si jih Rusija prisvaja, označil za "zelo komplicirane".

7. decembra pa je dejal, da bi se lahko Rusija v Ukrajini bojevala dolgo časa. Ruska invazija v sosednji državi sicer poteka že 10 mesecev, Rusija pa zaseda velike dele vzhodne in južne Ukrajine. Frontna črta je zdaj dolga okoli 1100 kilometrov.

V zadnjem času je Rusija utrpela hude poraze, kar je povzročilo jezo nad ruskimi generali tudi med zagovorniki politike Kremlja. Rusija se je bila prejšnji mesec prisiljena umakniti iz Hersona, edinega regionalnega glavnega mesta, ki so ruske sile uspele zasesti od začetka invazije 24. februarja.

Kljub vojaškim neuspehom v Ukrajini Putin pravi, da bo Rusija korak za korakom dosegla vse svoje cilje.

Putin je v Moskvi dejal, da je prepričan, da bo ministrstvo za obrambo "v stalnem dialogu z ljudstvom". "Naša moč je vedno bila v enotnosti vojske z ljudmi. Tako je tudi danes," je dejal.

Po Putinovih besedah Nato uporablja vse svoje zmožnosti proti Rusiji, ruske vojaške poveljnike pa je pozval, naj v Ukrajini izkoristijo izkušnje, ki so jih pridobili v bojih v Siriji. Ruske vojake in poveljnike je označil za "junake".

Prav tako je pozval k hitrejšemu oboroževanju in modernizaciji vojske ter pri tem izpostavil potrebo po vključitvi brezpilotnih letal v enotno izvidniško omrežje. "Že v kratkoročni perspektivi je treba vsakemu vojaku zagotoviti možnost, da dobi informacije s pomočjo brezpilotnih letalnikov," je dejal.

"Naj omenim, da imamo dobre izkušnje z razvojem edinstvenih podvodnih brezpilotnih letal in vem, da ima naša industrija vse možnosti za ustvarjanje široke družine zračnih in kopenskih brezpilotnih letal z najboljšimi in visoko zmogljivimi lastnostmi, vključno z elementi umetne inteligence," je še dodal.

Putin je za vojno v Ukrajini okrivil tretje države. Foto: Reuters
Putin je za vojno v Ukrajini okrivil tretje države. Foto: Reuters

"Naša skupna tragedija"

Ruski predsednik je še dejal, da ne obžaluje tega, da je v Ukrajini sprožil, kot se je izrazil, "posebno vojaško operacijo", češ da Rusija ni imela druge možnosti, kot da se je uprla zahodnim silam.

Kljub uničujočim posledicam ruske invazije – ubitih je bilo več deset tisoč Ukrajincev, več milijonov jih je moralo zapustiti domove, uničena so bila cela mesta – pa je Putin dejal, da Ukrajince še vedno dojema kot "bratsko" ljudstvo.

"Kar se dogaja, je seveda tragedija, naša skupna tragedija, a to ni posledica naših politik," je dejal. "Nasprotno, to je rezultat politik tretjih držav, ki so si vedno prizadevale za to, za razpad ruskega sveta. V določeni meri so v tem uspeli in nas porinili do točke, kjer smo zdaj," je dejal.

Šojgu: Zahod skuša razvleči vojno

Obrambni minister Šojgu pa je Putinu prebral poročilo, v katerem ugotavlja, da ruske sile uničujejo zmožnosti ukrajinske vojske, Zahod pa je obtožil, da skuša "razvleči" konflikt.
Šojgu je ob tem predlagal spremembo starostne dobe za obvezno služenje vojaškega roka s trenutnih 18 do 27 na 21 do 30.

Šojgu je še naznanil, da bo Rusija v regijah, ki jih okupira in si jih je enostransko priključila, vzpostavila pomorski bazi. "Pristanišči v Berdjansku in Mariupolju v celoti delujeta. Tam nameravamo namestiti pomorski bazi za podporna plovila, reševalne službe in za popravilo ladij mornarice," je pojasnil.

Ruska mornarica se je po njegovih besedah okrepila z novo podmornico na jedrski pogon oboroženo z balističnimi raketami tipa Bulava, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Moskva je nazadnje uradno objavila obseg svojih izgub v Ukrajini 21. septembra. Takrat je sporočila, da je bilo v Ukrajini ubitih 5937 ruskih vojakov. Mednarodne ocene so sicer veliko višje. Poveljnik ameriške vojske je novembra ocenil, da je bilo na obeh straneh ranjenih ali ubitih po več kot 100.000 vojakov.

Putin: Ni omejitev za financiranje ruske vojske