Putin je obiskal Dunaj, ki zagovarja spremembe odnosa EU-ja do Rusije. Foto: Reuters
Putin je obiskal Dunaj, ki zagovarja spremembe odnosa EU-ja do Rusije. Foto: Reuters
Vladimir Putin na Dunaju
Putin je obiskal Avstrijo kot prvo zahodnoevropsko državo v skoraj letu dni. Foto: Reuters

Na Dunaju je Putin dejal, da gospodarske sankcije EU-ja proti Rusiji škodujejo obema stranema, a da je Rusija te težave premagala. EU je sankcije uvedel po ruski pripojitvi ukrajinskega polotoka Krim leta 2014, zaostril pa jih je zaradi ruske podpore separatistom na vzhodu Ukrajine, kjer je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi. Rusija je recipročno uvedla svoje sankcije.

Glede odnosov Rusije in EU-ja je Putin dejal, da si želi "enotno in uspešno" Unijo, označil pa jo je za najpomembnejšo trgovsko in gospodarsko partnerico. "Več ko je težav v srcu EU-ja, več tveganj in težav imamo mi," je za avstrijsko javno radiotelevizijo ORF dejal ruski predsednik in dodal: "Moramo zgraditi sodelovanje z Unijo. Ne želimo deliti ničesar in nikogar v EU-ju," je dejal po poročanju BBC-ja.

Po njegovih besedah želi Rusija popraviti odnose z EU-jem. "Povsem smo odprti in pripravljeni na skupno delo," je dejal po pogovoru z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom.

Vezi Enotne Rusije s skrajno desnico v EU-ju
Številni evropski liberalci so medtem zaskrbljeni zaradi tesnih povezav ruske vladajoče stranke Enotna Rusija z evropskimi skrajno desnimi strankami.

Putin je za ORF zmanjševal težo povezav Enotne Rusije z avstrijsko vladajočo skrajno desno Svobodnjaško stranke (FPÖ). Stranki sta podpisali sporazum o sodelovanju, a FPÖ zanika, da bi prejel sredstva iz Moskve. Svobodnjaki imajo pod nadzorom ključna ministrstva, tudi notranje, obrambno in zunanje. Čeprav se v stranki zavzemajo za preklic sankcij proti Rusiji, je koalicija podprla politiko EU-ja glede sankcij.

Avstrijski konservativni kancler Sebastian Kurz je po pogovoru s Putinom na skupni novinarski konferenci sicer ponovil poziv Uniji k postopni odpravi sankcij proti Rusiji, če bo prišlo do napredka pri reševanju ukrajinskega vprašanja.

Velik pomen ruskega plina
Avstrija, ki je med številnimi drugimi članicami EU-ja odvisna od ruskega plina, v nasprotju z večino članic Unije iz Rusija ne bi odpoklicala svojega veleposlanika po zastrupitvi nekdanjega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere Julije v Salisburyju marca letos.

Ruski plinski velikan Gazprom in avstrijski OMV sta medtem podpisala dogovor, s katerim so Avstriji zagotovili dobavo ruskega plina do leta 2040. Državi zaznamujeta 50. obletnico začetka dostave zemeljskega plina iz tedanje Sovjetske zveze v Evropo. Avstrija je bila prva zahodna država, ki je z Moskvo podpisala pogodbo o dobavi plina.

Putin je za ORF še dejal, da njegov obisk Dunaja ni "nagrada" za Avstrijo zaradi njenega odnosa do Rusije. "Mislim, da tako spoštovana evropska država, kot je Avstrija, od nikogar ne potrebuje nagrade," je dejal Putin.

K premisleku glede sankcij poziva tudi nova italijanska vlada, kateri koalicijski stranki Gibanje petih zvezd in Liga zagovarjata tesnejše vezi z Moskvo.