Putinov govor je trajal 11 minut, v njem pa ni napovedal konkretnih korakov glede ruske invazije v Ukrajini. Foto: Reuters
Putinov govor je trajal 11 minut, v njem pa ni napovedal konkretnih korakov glede ruske invazije v Ukrajini. Foto: Reuters

Mestno središče je ob začetku vojaške parade, ki se je je udeležilo na tisoče vojakov, spominjalo na trdnjavo. Na tribuni na Rdečem trgu so sedeli več sto veteranov, rusko vodstvo in poglavar Ruske pravoslavne cerkve patriarh Kiril.

Putin je v težko pričakovanem govoru ob dnevu zmage čestital veteranom za zmago pred 77 leti, nato pa se takoj obrnil k dogajanju v Ukrajini. "Tudi danes je enako. Borite se za naše ljudi v Doneškem bazenu in za varnost naše domovine." Dejal je, da je bila "ruska intervencija v Ukrajini nujna, ker se je Zahod pripravljal na napad na naše ozemlje, vključno s polotokom Krim in Doneškim bazenom", poleg tega so se "v Kijevu pojavljali pozivi k jedrskemu orožju, s čimer so se ustvarile nesprejemljive grožnje za naše meje". "Intervencija je bila edina pravilna odločitev. Nato je vse bolj grozil našim mejam, Zahod pa ni želel poslušati Rusije, saj je imel druge načrte." Dodal je, da se ruski vojaki in prostovoljci v vzhodnoukrajinski regiji Doneški bazen borijo za "naše ljudi, varnost Rusije in svojo domovino".

V govoru je večkrat povlekel vzporednice med spopadi v Ukrajini, ki jih je označil kot "boj proti ukrajinskim nacionalistom, ki iščejo navdih pri nevarnih nacistih", z izzivi, s katerimi je bila soočena Sovjetska zveza leta 1941, ko so jo napadle nemške nacistične sile.

ZDA in "njene ljubljence" je Putin obtožil ustvarjanja groženj. Po minuti tišine je ruski predsednik še izjavil, da so žrtve, ki so jih doživele ruske obrambne sile, "tragedija za vse nas". Vsem ranjenim je zaželel hitro okrevanje in dejal, da je podpisal izvršni ukaz, s katerimi je zagotovil "obsežno pomoč vsem otrokom padlih tovarišev". "Slava našim oboroženim silam. Za Rusijo! Za zmago!" je vzkliknil na koncu.

Brez prelomnih odločitev

V govoru torej ni napovedal ničesar prelomnega, o čemer se je govorilo v preteklih dneh, ko so se pojavljala ugibanja, da bi lahko razglasil splošno mobilizacijo ali praznovanja izkoristil za kakšno drugo pomembno obvestilo. Pojavljali se tudi strahovi, da bi lahko razglasil vojno, saj Rusija uradno zdaj invazijo imenuje "posebna vojaška operacija v Ukrajini".

Dan zmage je v Rusiji eden najpomembnejših praznikov. Foto: Reuters
Dan zmage je v Rusiji eden najpomembnejših praznikov. Foto: Reuters

V govoru ni komentiral (ne)uspeha dozdajšnje ruske invazije v Ukrajini niti ni napovedal, koliko časa bi lahko vojna še trajala.

Na tradicionalni paradi je korakalo približno 11.000 vojakov, mogoče pa je bilo videti tudi tanke in preostalo vojaško opremo. Pred dnevom zmage so ruske letalske sile opravljale vaje nad Rdečim trgom, tudi v formaciji črke Z, ki predstavlja simbol vojaške invazije v Ukrajini. Danes pa so ruski mediji sporočili, da je bil del parade, ki naj bi potekal v zraku, odpovedan. Razlog za odpoved so bile po navedbah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova slabe vremenske razmere.

Razkazovanje ruske vojaške moči

Praznovanja ob dnevu zmage, s katero se spominjajo 77. obletnice zmage nad nacizmom in fašizmom, so potekala v 28 ruskih mestih. V paradah je skupno sodelovalo 65.000 ljudi, predstavili so 2400 primerkov vojaške opreme, kot so tanki, rakete in balistični izstrelki, in več kot 400 letal.

Putin se je oglasil že v soboto zvečer, ko je ob dnevu zmage poslal čestitko vodstvu samooklicanih republik Doneck in Lugansk. Ukrajino je ob tem primerjal z nacistično Nemčijo in napovedal, da bo Rusija zmagala, kot je v boju z nacizmom zmagala že leta 1945.

Rusija z vojaško parado ob dnevu zmage

Zelenski: Ukrajina je del svobodnega sveta, Rusija izolirana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v videonagovoru na predvečer dneva zmage dejal, da je Ukrajina že del svobodnega sveta. To je v očitnem nasprotju s tistim, kar bomo videli v Moskvi, je dodal. "Prepričan sem, da je ta dan v Ukrajini pokazal, da smo del svobodnega sveta in združene Evrope," je dejal Zelenski. "To je v očitnem nasprotju z osamljenostjo Moskve v zlu in sovraštvu, ki jima bomo priča," je dodal glede parade v Moskvi. "Rusija je pozabila na vse, kar je bilo pomembno za zmagovalce v drugi svetovni vojni," je še dejal Zelenski.

Scholz: "Nikoli več vojne"

Nemški kancler Olaf Scholz pa je ob obletnici konca druge svetovne vojne v Evropi v nedeljo poudaril, da ima Nemčija zgodovinsko odgovornost, da pomaga Ukrajini, ki jo je napadla Rusija. "Branimo pravico in svobodo na strani napadenega," je dodal. "Iz katastrofalne zgodovine naše države med letoma 1933 in 1945 smo potegnili ključne lekcije," je dejal. "Nikoli več vojne. Nikoli več genocida. Nikoli več vladavine nasilja," je pojasnil lekcije. Zato po njegovem mnenju trenutno branijo pravico in svobodo na strani napadenih. "Podpiramo Ukrajino v boju proti agresorju," je poudaril.

Ruskega veleposlanika na Poljskem polili z rdečo barvo

Ruskega veleposlanika na Poljskem Sergeja Andrejeva so proukrajinski aktivisti danes v Varšavi polili z rdečo barvo, ko je na spomenik poskušal položiti venec ob dnevu zmage.

Ruski veleposlanik je bil polit z rdečo barvo. Foto: Reuters
Ruski veleposlanik je bil polit z rdečo barvo. Foto: Reuters

"V Varšavi se je med polaganjem venca na pokopališču sovjetskih vojakov zgodil napad na ruskega veleposlanika na Poljskem in ruske diplomate, ki so ga spremljali," je na Telegramu sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

"Oboževalci neonacizma so znova pokazali svoj obraz," je dejala in ponovila stališče ruskih oblasti, da se borijo proti neonacistom v Ukrajini. Prav tako je poudarila, da se Rusi ne smejo pustiti ustrahovati, in dodala, da mora biti za prebivalce Evrope grozno, ko v ogledalu vidijo svoje lastne odseve.

Putin obtožil zahod priprave na napad na Rusijo