Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev je v prvem odzivu dejal, da njegova vlada odstopa, da bi predsedniku omogočila uresničitev napovedanih sprememb.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je na seji vlade nekaj ur po govoru predsednika Vladimirja Putina napovedal odstop. Kot poroča dopisnica BBC-ja iz Moskve Sarah Rainsford, ni jasno, zakaj je Putin de facto
Ruski premier Dmitrij Medvedjev je na seji vlade nekaj ur po govoru predsednika Vladimirja Putina napovedal odstop. Kot poroča dopisnica BBC-ja iz Moskve Sarah Rainsford, ni jasno, zakaj je Putin de facto "odstranil" Medvedjeva. Po virih iz ruske vlade, naj ministri ne bi vedeli, da bo Medvedjev odstopil. Foto: EPA

Spremenilo se bo ravnotežje moči med tremi vejami oblasti
Medvedjev je pojasnil, da bodo predlogi ustavnih dopolnil, ki jih je Putin napovedal v govoru, znatno spremenili ravnotežje moči v državi, zato vlada v trenutni sestavi odstopa. "Ko bodo ta dopolnila sprejeta, se ne bo spremenila samo vrsta členov ustave, temveč ravnotežje moči, predvsem med izvršilno, zakonodajno in pravosodno vejo oblasti," je dejal premier.

Medvedjev odstop sporočil na državni televiziji v družbi Putina

Putin in Medvedjev sta bila dolga leta uigran tandem na čelu Rusije, zdaj pa se očitno njuni poti razhajata. Foto: EPA
Putin in Medvedjev sta bila dolga leta uigran tandem na čelu Rusije, zdaj pa se očitno njuni poti razhajata. Foto: EPA

"V tem kontekstu je očitno, da moramo mi kot vlada dati predsedniku države možnost, da sprejme vse potrebne odločitve v teh pogojih. Zato se mi zdi prav, da vlada odstopi," je nadaljeval Medvedjev, ki je novico sporočil na državni televiziji v družbi Putina. Putin se je zahvalil vladi za opravljeno delo. "Želim se vam zahvaliti za vse opravljeno delo v tej fazi našega skupnega dela in želim izraziti zadovoljstvo z doseženimi rezultati," je dejal. "Ni bilo narejeno vse, a delo se nikoli ne konča," je dodal Putin.

Medvedjev bo odslej namestnik vodje ruskega varnostnega sveta
Putin je vlado zadolžil, da opravlja delo do imenovanja novega kabineta. Napovedal je še, da bo uvedel položaj namestnika vodje ruskega varnostnega sveta, na katerega bo imenoval Medvedjeva.

Medvedjeva bo nasledil Mihail Mišustin
Putin je v popoldanskih urah za novega predsednika vlade že predlagal Mihaila Mišustina, javnosti malo znanega načelnika ruske zvezne davčne službe. Ruski parlament bo Mišustina predvidoma potrdil v četrtek.

Največ dva mandata za naslednje predsednike

67-letni Vladimir Putin bo po koncu četrtega predsedniškega mandata leta 2024 zapustil položaj predsednika in morda prevzel položaj predsednika vlade. Foto: Reuters
67-letni Vladimir Putin bo po koncu četrtega predsedniškega mandata leta 2024 zapustil položaj predsednika in morda prevzel položaj predsednika vlade. Foto: Reuters

Pred presenetljivim odstopom ruske vlade se je Putin v nagovoru pred parlamentom zazrl v prihodnost države. Leta 2024 se izteka njegov četrti predsedniški mandat, v nagovoru pred obema domovoma ruskega parlamenta pa je napovedal nekaj temeljitih sprememb. Predsedniški mandat njegovih naslednikov bo bolj omejen, saj Putin predlaga črtanje besede zaporedno iz ustavnega člena, da je predsednikovanje omejeno na dva zaporedna mandata.

Parlament bi imenoval premierja in člane vlade
Sočasno je Putin ponudil omejitev predsedniških pooblastil in moči, s čimer bi se težišče odločanja premaknilo v dumo. Parlament naj bi tako volil in imenoval predsednika vlade, ki ga predsednik države ne bi mogel zavrniti. Sočasno bi vse člane vlade imenoval parlament, ne pa tako kot zdaj, ko je to v Putinovih rokah. "Predsednik bi bil zavezan k imenovanju v parlamentu potrjenih služb. Ne bi mu bilo dopuščeno zavračanje v parlamentu potrjenih kandidatov," je ključno predlagano ustavno spremembo predstavil Putin.

Rusija mora ostati močna predsedniška republika

Putin za referendum o ustavnih spremembah

Prva dva predsedniška mandata, takrat še štiriletna, je Putin opravil med letoma 2000 in 2008, po podaljšanju predsednikovanja na šestletni mandat pa se je Putin leta 2012 vrnil na predsedniško mesto, ki ga bo po četrti izvolitvi zdaj zapustil leta 2024. Vseeno je Putin v govoru poudaril, da mora Rusija ostati močna predsedniška republika, kjer bi prvi človek države lahko odstavil premierja in njegove namestnike, sočasno pa ostal poveljnik vojske. Kdaj bi ruski volivci odločali o ustavnih spremembah, Putin ni točno nakazal. Zadnji referendum je Rusija izvedla leta 1993, ko so spreminjali ustavo pod vodstvom predsednika Borisa Jelcina.

Se bo Putin leta 2024 vrnil na položaj premierja?
Predvidene predloge opazovalci Rusije sprejemajo kot Putinove priprave, da bi se leta 2024 poslovil od predsedniškega mesta in znova prevzel premierski položaj, kjer je že bil med letoma 1999 in 2000 ter 2008 in 2012, ko je izmenjal mesto z Medvedjevom. Dodatna možnost za ohranitev Putinovega vpliva na vodenje Rusije je tudi mesto v državnem svetu, ki naj bi dobil ustavni status.

Težišče odločanja iz Kremlja v dumo

Presenečenje iz Moskve: ruska vlada odstopila

Z napovedanimi ustavnimi spremembami se je Putin uradno odpovedal morebitnim načrtom, da bi šel v nasprotno smer in odpravil omejitev števila predsedniških mandatov. Prehod k bolj parlamentarni ureditvi, kjer bi duma izbirala premierja, so v preteklih tednih napovedovale izjave drugih vidnih ruskih politikov. Zdajšnji predsednik dume Vjačeslav Volodin je o tej možnosti razmišljal javno že lani septembra. Okrepljena bo znova tudi vloga guvernerjev, ki jih sicer po Putinovih spremembah imenuje Kremelj.

V ospredju rodnost in podpora družini
Putin je sicer v eno uro in 12 minut dolgem nagovoru parlamentu in državi govoril o širokem naboru tem. A so napovedane ustavne spremembe zasenčile tudi komentarje o zunanjepolitičnem dogovoru. Sočasno so v predsednikovem govoru dali več prostora domačim temam: demografija, prihodki ruskih družin, prizadevanja za zvišanje rodnosti, državne štipendije, zdravstvo, BDP in inflacija, okolje in onesnaževanje, internet.

"Poskrbeti moramo za vzdržno naravno rast prebivalstva"
Pri tem je bilo napovedanih več ukrepov, ki naj bi izboljšali trenutno slabo rusko demografsko sliko, ki pa se po nekaterih merilih že izboljšuje – povprečna pričakovana življenjska doba Rusov je prvič dosegla 73 let. "Naša zgodovinska odgovornost je, ne da se samo izvijemo iz demografske pasti, temveč poskrbimo za vzdržno naravno rast prebivalstva do sredine prihajajočega desetletja. Do leta 2024 bi morala biti stopnja rodnosti 1,7 otroka na žensko," je poudaril Putin, sicer oče dveh hčerk.

Po podatkih Svetovne banke sicer že zdaj znaša ruska stopnja rodnosti 1,762. Tik pred razpadom Sovjetske zveze leta 1987 je bila 2,22-odstotna, leta 1999, ko je Putin postal prvič premier in hitro še naslednik Borisa Jelcina, pa je padla na samo 1,157 otroka na žensko.

Poudaril moderno rusko jedrsko oborožitev
Šele ob koncu govora je prišla na vrsto zunanja politika, kjer je Putin poudaril prepričanje, da pet držav z uradnim statusom jedrskih velesil, ki so sočasno tudi stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov, zagotavljajo varnost na svetu.

"Prvič v zgodovini jedrskega orožja ne lovimo nikogar. Nasprotno, druge države še morajo razviti orožja, ki jih premore Rusija. Obrambne zmogljivosti države so zagotovljene za veliko let v prihodnje," je poudaril Putin, da naj bi Rusija zdaj s sodobnimi jedrskimi oborožitvenimi sistemi uživala prednost pred drugimi, tudi ZDA.

Foto: Reuters
Foto: Reuters