V okolici Bahmuta, v katerem je ostalo 6000 od predvojnih 70.000 prebivalcev, se nadaljujejo siloviti spopadi. Foto: Reuters
V okolici Bahmuta, v katerem je ostalo 6000 od predvojnih 70.000 prebivalcev, se nadaljujejo siloviti spopadi. Foto: Reuters

"Ukrajini pošiljajo orožje v vrednosti več deset milijard dolarjev. To je res sodelovanje," je v pogovoru za televizijski kanal Rusija-1 ob robu koncerta ob dnevu branilcev domovine dejal Putin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da članice Nata s tem, pa čeprav posredno, sodelujejo pri "zločinih, ki jih izvaja kijevski režim", vključno z obstreljevanjem stanovanjskih območij, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po besedah ruskega predsednika, ki jih je v času trajanja vojne že večkrat ponovil, imajo zahodne države en sam cilj, in sicer "razbiti nekdanjo Sovjetsko zvezo in njen glavni del – Rusijo". "Šele potem nas bodo morda sprejele v tako imenovano družino civiliziranih narodov, vendar le ločeno, vsak del posebej," je pripomnil.

Vladimir Putin. Foto: Reuters
Vladimir Putin. Foto: Reuters

V pogovoru je Putin tudi ponovil svoje besede glede multipolarnega sveta in dejal, da ne dvomi, da se bo novi svet tako oblikoval. "Čemu nasprotujemo? Temu, da se ta novi svet, ki se oblikuje, gradi v interesu le ene same države, ZDA," je poudaril in dodal, da je za zmago Rusije najpomembnejša enotnost ljudstva.

Ameriška vlada je ta teden med obiskom predsednika Joeja Bidna v Evropi, tik pred prvo obletnico ruske invazije v Ukrajini, naštela, kaj vse so ZDA skupaj z zaveznicami namenile Ukrajini. Po ocenah Bele hiše so se države kontaktne skupine za obrambo Ukrajine v zadnjem letu zavezale dobavi vojaške pomoči v vrednosti 50 milijard ameriških dolarjev.

Zelenski na praznik upora obljublja vrnitev ukrajinskih ozemelj pod nadzor Kijeva

Ob današnjem prazniku upora, s katerim se v Ukrajini spominjajo enostranske ruske priključitve Krima leta 2014, je predsednik Volodimir Zelenski ponovil zavezo vrnitve vseh ukrajinskih ozemelj pod nadzor Kijeva.

Ob državnem prazniku upora ruski okupaciji Krima in Sevastopola, kot se uradno imenuje praznik, ki ga v Ukrajini 26. februarja praznujejo zadnja tri leta, je Zelenski poudaril, da bodo ukrajinsko zastavo vrnili v vsak kot države, vključno s polotokom Krim.

Zelenski in Al Saud v Kijevu. Foto: Reuters
Zelenski in Al Saud v Kijevu. Foto: Reuters

Savdska delegacija napovedala za 400 milijonov dolarjev pomoči

Predsednika Zelenskega je medtem v Kijevu obiskala delegacija iz Savdske Arabije. Gre za prvi uradni obisk Savdijcev v Ukrajini od vzpostavitve diplomatskih odnosov leta 1993.

Savdska Arabija je ob tem napovedala 400 milijonov dolarjev pomoči, od tega za 100 milijonov humanitarne pomoči in za 300 milijonov naftnih produktov, poroča Kyiv Independent.

Savdski zunanji minister Faisal bin Farhan Al Saud je na skupni konferenci z Zelenskim sporočil, da bi Savdska Arabija lahko imela večjo vlogo pri posredovanjih glede izmenjave zapornikov med Rusijo in Ukrajino.

Savdijci so sodelovali tudi v lanski tajni operaciji, ko je Rusija izpustila več vojnih ujetnikov iz mesta Mariupolj.

V ZDA ugibanja glede kitajske dobave orožja Rusiji

V zadnjih dneh je več uradnikov zveze Nato in ZDA ponovilo ocene, da bi Kitajska lahko dobavila orožje Rusiji, kar pa Peking vztrajno zanika.

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je medtem za CNN povedal, da so ZDA "za zaprtimi vrati" Kitajsko opozorile, da bi morebitno oboroževanje Rusije imelo "resne posledice".

Jake Sullivan. Foto: Reuters
Jake Sullivan. Foto: Reuters

"Peking se bo moral sam odločiti o tem, kako bo ravnal naprej, ali bo zagotovil vojaško pomoč, a če bo šel po tej poti, bo to povzročilo realne posledice za Kitajsko," je dejal Sullivan.

Svetovalec za nacionalno varnost je sicer v intervjuju za televizijo ABC priznal, da "Kitajska ni naredila korakov naprej pri zagotavljanju te pomoči", vendar pa Peking po njegovih trditvah "te možnosti ni umaknil z mize".

Podobno je v nedeljo dejal tudi vodja obveščevalne agencije CIA William Burns. "Prepričani smo, da kitajsko vodstvo razmišlja o zagotavljanju smrtonosne opreme. Prav tako pa ne vidimo, da bi bila končna odločitev že sprejeta, in ne vidimo dokazov o dejanskih pošiljkah smrtonosne opreme," je Burns povedal za televizijo CBS.

Nemški minister Pistorius: Kitajsko sodimo po dejanjih, ne besedah

Republikanski predstavnik Michael McCaul, predsednik odbora za zunanje zadeve predstavniškega doma, je v oddaji This Week na televiziji ABC dejal, da ameriški obveščevalni podatki kažejo, da so med morebitnimi dobavami orožja, ki naj bi jih Kitajska nameravala poslati Rusiji, brezpilotni letalniki.

Na navedbe se je odzval tudi nemški obrambni minister Boris Pistorius. "Slišim poročila – in ne vem, ali so resnična –, po katerih Kitajska morda načrtuje dobavo brezpilotnih letal kamikaze Rusiji. Hkrati Kitajska predstavlja mirovni načrt. Predlagam, da Kitajsko sodimo po njenih dejanjih, in ne besedah," je dejal v intervjuju za javno radiotelevizijo Deutschlandfunk.

Spopadi za Bahmut se nadaljujejo

Iz ukrajinske pokrajine Doneck medtem prihajajo nasprotujoča si poročila o intenzivnih spopadih v okolici Bahmuta.

Ukrajinski vojak v tanku blizu Bahmuta. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak v tanku blizu Bahmuta. Foto: Reuters

Ruski viri trdijo, da so plačanci zasebne vojaške skupine Wagner osvojili vas Jagidne. Ukrajinski generalštab je navedbe danes zavrnil, saj so odbili vse napade, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zavzetje tega kraja bi ruske sile približala vasi Hromove, skozi katero poteka ključna oskrbovalna pot za ukrajinske sile v Bahmutu. Bojevanje po navedbah obeh strani še naprej poteka tudi za vas Ivanivske zahodno od Bahmuta.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je prejšnji teden vse prebivalce Bahmuta pozvala, naj mesto nemudoma zapustijo. V kraju s predvojno populacijo 70.000 ljudi naj bi jih živelo le še okoli 6000. V zadnjem dnevu je ukrajinska policija pomagala pri evakuaciji 82 ljudi, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Ruske sile obstreljevale osem pokrajin

Po navedbah Kijeva so ruske sile v zadnjih 24 urah sicer obstreljevale osem ukrajinskih pokrajin, danes zjutraj tudi mejno pokrajino Sumi, pri čemer pa ni bilo poročil o žrtvah ali materialni škodi.

Ukrajinske oborožene sile so še sporočile, da Rusija izvaja ofenzivne akcije vzdolž delov frontne črte pri krajih Kupjansk, Liman, Bahmut, Avdijivka in Šahtar.