Udeleženci shoda so poudarili, da se mora ruska vojaška agresija v Ukrajini končati, Rusi pa bi se morali upreti režimu predsednika Vladimirja Putina. Foto: BoBo
Udeleženci shoda so poudarili, da se mora ruska vojaška agresija v Ukrajini končati, Rusi pa bi se morali upreti režimu predsednika Vladimirja Putina. Foto: BoBo

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je zbralo več deset v Sloveniji živečih Rusov, ki se ne strinjajo s Putinovim režimom in rusko agresijo na Ukrajino, od začetka katere je v petek minilo eno leto. Srečanje je organiziralo gibanje ruskih državljanov v Sloveniji Slovo, ki poziva ljudi, naj povzdignejo glas. Menijo namreč, da molk daje moč ruskim oblastnikom, da počnejo, kar hočejo.

"Prepričanje, da vsi Rusi podpirajo vojno v Ukrajini, je zmotno," je na shodu dejal predstavnik gibanja Dmitrij Gramotnik. "Rusijo je treba označiti za teroristično državo in zaostriti sankcije proti njej," je poudaril. Slovence je ob tem pozval, naj ne verjamejo Putinu. "Ne verjemite njegovi propagandi in novicam. Namen vsega tega je nadaljevati vojno, ki poteka samo zaradi Putina. Edini cilj je ohraniti njegovo oblast," je poudaril. Vojna se lahko po njegovih besedah konča le z vojaško zmago Ukrajine.

Sorodna novica V Ljubljani shod v podporo Ukrajini, premier Golob načrtuje obisk Kijeva

Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Gašper Petovar, so organizatorji shoda pripravili krajši program, v sklopu katerega se je na Prešernovem trgu zvrstilo več govorcev, med drugim pa je bilo slišati vzklike "Putin je terorist" in "danes Ukrajina, jutri Slovenija". Več udeležencev je bilo opremljenih z ukrajinskimi zastavami in napisi, ki so kritični do Putina in izražajo solidarnost do ukrajinskega naroda. Med drugim so opozarjali, da vojna ne poteka v njihovem imenu, Putina pa so označili za diktatorja.

Organizatorji shoda so solidarnost z Ukrajinci izkazali še s pozivom slovenski vladi, naj pošlje Ukrajini več humanitarne pomoči in več orožja. Pred kratkim so pripravili tudi manifest, v katerem želijo prikazati v Sloveniji živečim Rusom dejansko stanje v njihovi matični domovini in jih pozivajo, naj se pridružijo njihovemu boju proti vojni.

Fajon: Nimamo pravne podlage, da bi Rusijo uvrščali na "kakršen koli seznam"

Pozive k uvrstitvi Rusije na seznam držav podpornic terorizma je ob robu konference SD-ja komentirala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je dejala, nimamo pravne podlage, da bi Rusijo uvrščali na "kakršen koli seznam". "Drugič bi to pravzaprav Rusijo ojačalo v tem, da se ne bi dalo preiskovati hudih zločinov, storjenih z njene strani v Ukrajini, zato se marsikatera država danes od tega tudi odvrača," je dejala v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Da vsaka pobuda za uvrstitev Rusije na seznam držav, ki podpirajo terorizem, pomeni kaznovanje celotnega ruskega naroda, je dejala že v torek, ko se je odzvala na pobudo poslancev SDS-a za sprejetje tovrstne resolucije. Tudi tokrat je znova poudarila, da se Ukrajina legitimno brani pred rusko agresijo, Slovenija pa ji bo pomagala, dokler bo treba.

Izpostavila je tudi humanitarno in materialno pomoč Slovenije Ukrajini. "Mislim, da s tem kažemo tisto, kar je naša moč, solidarnost in pa humanost do naroda, ki trpi v vojni. Kdor koli skuša v slovenskem političnem prostoru zlorabljati vojno ali manipulirati s samo vojno, mislim, da škoduje sebi, niti ne škoduje pa slovenskemu narodu," je še dejala.

Protivojni shod v Ljubljani