Dan zmage v Moskvi. Foto: Reuters
Dan zmage v Moskvi. Foto: Reuters

V Moskvi naj bi danes, ko v Rusiji praznujejo dan zmage, potekala velika vojaška parada s številnimi visokimi gosti, a so ruske oblasti dogodek zaradi pandemije koronavirusa preložile.

Pogled na letošnjo in lansko proslavo. Foto: Reuters
Pogled na letošnjo in lansko proslavo. Foto: Reuters

Putin v svojem govoru ni omenil virusa, čeprav so v državi odkrili že skoraj 188.000 okuženih, s čimer je Rusija na petem mestu po številu okuženih na svetu. Za covidom-19 je v Rusiji umrlo nekaj več kot 1700 ljudi.

Posredno se ruski predsednik temu vendarle ni mogel izogniti. V delih nagovora je namignil na stiske ob spopadanju s pandemijo. "Naši veterani so se borili za življenje, proti smrti. Njihova enotnost in vzdržljivost bosta vedno naš vzor," je dejal.

Namesto ogleda vojaške parade na Rdečem trgu, ki so jo bili primorani odpovedati, je Putin samo položil cvetje ob večnem ognju pri grobu neznanemu vojaku zunaj rdečega obzidja Kremlja.

Tam je imel govor, v katerem je opozoril na žrtve in poudaril dosežke Sovjetske zveze in njene Rdeče armade v drugi svetovni vojni.

"Rešili so domovino in obvarovali življenje prihodnjih generacij. Osvobodili so Evropo in zaščitili svet," je dejal.

Edini prikaz moči – prelet letal

Putin je položil cvetje na grob neznanega vojaka. Foto: Reuters
Putin je položil cvetje na grob neznanega vojaka. Foto: Reuters

Zatem je mimo njega odkorakala častna straža, posnetki ruskih televizij pa so ob tem kazali prazen bližnji Rdeči trg. Mesto so preleteli vojaški helikopterji in letala, kar je bil edini prikaz ruske vojaške moči v prestolnici ob letošnjem prazniku.

Podobni preleti vojaških plovil so bili še v več drugih ruskih mestih, za večer je napovedan še ognjemet. Že v petek pa je Putin govoril po telefonu z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Druga svetovna vojna se je po šestih letih uradno končala 9. maja 1945 minuto čez polnoč. Predtem je Nemčija 7. maja podpisala brezpogojno kapitulacijo, dan pozneje je sledil še podpis ob navzočnosti predstavnikov Rdeče armade.

Na isti dan so se v prestolnicah po Evropi ogromne množice podale na ulice.

V Belorusiji kljub epidemiji izvedli parado

V beloruski prestolnici Minsk so kljub epidemiji izvedli vojaško parado ob dnevu zmage po drugi svetovni vojni, ki se je je udeležilo več tisoč ljudi.

Na paradi je sodelovalo okoli 3000 pripadnikov oboroženih sil, več deset vojaških letal in več kot 150 vojaških vozil, med njimi tudi tank T-34 iz druge svetovne vojne. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko tudi v času epidemije ni odredil zajezitvenih ukrepov ter ljudi spodbuja, naj živijo kot običajno; ob tem pa pijejo vodko in se savnajo.

V današnjem nagovoru narodu je dejal, da tragedija vojne ni primerljiva z nobenimi težavami današnjega časa. "Ta praznik je za nas svet. Ne moremo niti pomisliti, da bi izdali tradicijo, ki že 75 let slavi zgodovino velikih dejanj zmagovalcev," je dejal vodja Belorusije, ki je na čelu države že četrt stoletja.

Rusija zaradi virusa z manj veličastno parado