Prisrčno snidenje venezuelskega in ruskega predsednika Nicolasa Madura in Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Prisrčno snidenje venezuelskega in ruskega predsednika Nicolasa Madura in Vladimirja Putina. Foto: Reuters

Putin, ki se tako kot Maduro ne udeležuje zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, je vsakršno zavrnitev dialoga označil za "neracionalno in škodljivo za državo in grožnjo dobrobiti prebivalcev". Ob tem je med srečanjem z Madurom dejal, da "seveda podpiramo, da se vi, predsednik in vaša vlada, srečate z opozicijo".

Kot poroča Al Džazira, je Maduro še pred odhodom v Rusijo dejal, da so na njegovi agendi tudi sestanki s pomembnimi poslovnimi skupinami.

Moskva je ključna zaveznica venezuelskega predsednika, ki ga podpira s posojili in pomočjo za venezuelsko vojaško in naftno industrijo. Ruski predsednik je naznanil, da bo Moskva v bližnji prihodnosti Venezueli dostavila 1,5 milijona odmerkov različnih cepiv ter 600.000 ton žit. Z dvostranskim sodelovanjem je zadovoljen tudi Maduro. "Skupaj lahko premagamo vse težave," je poudaril.

Putin je kljub hvaljenju sodelovanja med državama zavrnil, da bo Kremelj z Madurom med obiskom podpisal nove dogovore o sodelovanju.

Maduro je na Twitterju zapisal, da je bilo srečanje s Putinom pozitivno in da državi odpirata nove poti za poglobitev sodelovanja.

Venezuela je v hudi gospodarski in politični krizi, Maduro pa po zmagi na lanskih volitvah, katerih izidov številne države ne priznavajo, išče podporo zaveznikov, ključni sta Rusija in Kitajska.

Maduro v Moskvi