Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na dan mornarice je Putin v St. Peterburgu, nekdanji ruski prestolnici, ki jo je ustanovil car Peter Veliki, hvalil carja, ker je Rusijo naredil za veliko pomorsko silo in okrepil moč Rusije v svetu.

Po pregledu mornarice je Putin v kratkem govoru obljubil nove hipersonične vodene rakete Zircon. Mornarica naj bi jih prejela "v prihodnjih mesecih". Prva ladja, ki bo opremljena s tem orožjem, bo po besedah Putina fregata Admiral Gorškov, ki bo uporabljena "v skladu z interesom ohranjanja varnosti Rusije". Poudaril je, da ima Rusija zadostno vojaško moč, da premaga katerega koli agresorja.

"Javno smo označili meje in območja ruskih nacionalnih interesov, tako gospodarskih kot strateških, ki so ključnega pomena," je dejal in dodal, da jih bodo branili "odločno in z vsemi sredstvi".

Pred govorom pa je podpisal 55-stranski dokument o novi pomorski doktrini, ki zastavlja širše strateške cilje ruske mornarice, vključno z ambicijo o "veliki pomorski sili", ki se razteza po vsem svetu.

Doktrina pravi, da sta glavni grožnji Rusiji "strateška politika ZDA, da dominira na svetovnih oceanih", in premikanje Nata vse bližje mejam Rusije.

Sodeč po doktrini, lahko Rusija uporabi svojo vojaško moč v skladu s položajem na oceanih, če bi se t. i. mehka moč, torej diplomatska in gospodarska orodja, izčrpala.

Putin vojne v Ukrajini v govoru ni omenjal, a doktrina predvideva "celovito krepitev ruskega geopolitičnega položaja" v Črnem in Azovskem morju. Med drugim predvideva širitev ruske vojaške infrastrukture na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

V skladu z doktrino je načrtovana tudi gradnja sodobnih letalonosilk.

Doktrina kot posebej pomembno območje navaja Arktični ocean, za katerega so ZDA večkrat dejale, da ga želi Rusija militarizirati.

Rusija ima ogromno, 37.650-kilometrsko obalo, ki se razteza od Japonskega do Belega morja in vključuje obalo ob Črnem in Kaspijskem morju.

Na tradicionalni paradi mornarice je sodelovalo več kot 40 ladij, podmornic in čolnov, 42 letal in več kot 3500 vojakov, podobni dogodki pa so po navedbah Kremlja potekali tudi v drugih pristaniščih, poroča španska tiskovna agencija EFE. Prav tako je vojaška parada potekala v sirskem pristaniškem mestu Tartus, v njej pa je sodelovalo 13 ruskih bojnih plovil in več letal.