Ruska blokada pristanišč je prispevala k dvigu cen žita po svetu. Foto: EPA
Ruska blokada pristanišč je prispevala k dvigu cen žita po svetu. Foto: EPA

Slovesnosti se je med drugim udeležil turški obrambni minister Hulusi Akar, prisotna je bila tudi ruska delegacija.

Iz Kijeva so medtem sporočili, da so v treh črnomorskih pristaniščih, Odesa, Černomorsk in Pivdeni, ponovno pričeli z delom, da bi obnovili izvoz žita. Ukrajinska mornarica pa je pri tem na družbenih omrežjih dodala, da bo spremljala tovorne ladje na poti v pristanišča in iz njih, ter da se varnostni koridorji še določajo.

Dogovor o skupnem centru je bil sklenjen v okviru prelomnega sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, ki sta ga sprti strani prejšnji petek v Carigradu podpisali z ZN-om in Turčijo. V centru bodo tako sodelovali predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN-a.

Obe strani sta se zavezali, da ladij, ki bodo prevažale žito, ne bosta napadali. Skladno z dogovorom pa bo ladje pregledovala Turčija, ki bo tako zagotovila, da te ne prevažajo orožja.

Ruska invazija v Ukrajini že dlje časa ovira pošiljke žita iz te države, ki je ena največjih izvoznic pšenice in drugega žita na svetu. To je sprožilo skrbi glede svetovnega pomanjkanja hrane.

Onemogočanje delovanja pristanišč je namreč prispevalo k dvigu cen, zaradi česar je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države na svetu postal predrag. Po ocenah ZN-a pa se že skoraj 50 milijonov ljudi po svetu spopada z akutno lakoto kot neposredno posledico vojne v Ukrajini.

Le nekaj ur po podpisu sporazuma o izvozu žita so cene pšenice strmo padle. Ukrajinske oblasti pa so medtem v ponedeljek sporočile, da upajo, da bodo prve ladje z žitom ukrajinska pristanišča zapustile še ta teden.