Putinova odločitev je začela veljati takoj. Foto: Reuters
Putinova odločitev je začela veljati takoj. Foto: Reuters

Putin je že na začetku oktobra predlagal, da Rusija prekliče ratifikacijo pogodbe iz leta 1996, saj je ZDA niso ratificirale. Ob tem je dejal, da ni pripravljen ne potrditi ne izključiti nadaljnjih ruskih jedrskih poskusov.

Nekateri ruski varnostni strokovnjaki in poslanci v dumi so Putina pozvali, naj odredi jedrski poskus kot opozorilo Zahodu. Nekateri zahodni strokovnjaki za nadzor nad orožjem so prav zaradi tega zaskrbljeni, da bi se Rusija morda odločila za jedrski poskus, da bi zastrašila in vzbujala strah sredi ukrajinske vojne.

Cilj pogodbe CTBT je bil celovita prepoved vseh jedrskih poskusov in eksplozij, potem ko so Sovjetska zveza, ZDA in druge jedrske sile med hladno vojno izvedle več kot 2000 poskusov. Tako Rusija kot ZDA so pogodbo podpisale leta 1996, vendar Washington sporazuma ni nikoli uradno ratificiral.

Predlog zakona o preklicu ruske ratifikacije je bil prejšnji mesec po hitrem postopku sprejet v parlamentu. Predsednik dume Vjačeslav Volodin je takrat med razpravo dejal, da bo preklic ratifikacije CTBT-ja koristil ruski varnosti, za potezo pa so se v Moskvi odločili zaradi neodgovornega odnosa ZDA do svetovne varnosti.

Rusija je prejšnji teden opravila vajo jedrske pripravljenosti in preizkusila balistično raketo Yars, ki lahko nosi jedrske konice. Foto: Reuters
Rusija je prejšnji teden opravila vajo jedrske pripravljenosti in preizkusila balistično raketo Yars, ki lahko nosi jedrske konice. Foto: Reuters

"Čakali smo 23 let, da ZDA ratificirajo sporazum CTBT. Vendar Washington tega ni izpolnil, ker ima dvojna merila in se do svetovnih varnostnih vprašanj vede neodgovorno. Zaradi interesov naše nacionalne varnosti umikamo ratifikacijo CTBT-ja," je še dodal.

Le Pjongjang s poskusom v tem tisočletju

Rusija kot neodvisna država sicer ni izvedla še nobenega poskusa, medtem ko je Sovjetska zveza zadnji poskus izvedla leta 1990, ZDA leta 1992. V tem tisočletju nobena država, razen Severne Koreje, ni izvedla jedrskega poskusa.

Vodja Organizacije za celovito prepoved jedrskih poskusov Robert Floyd je že obsodil odločitev Rusije. Naloga omenjene organizacije je spodbujanje priznavanja pogodbe o prepovedi jedrskih poskusov in vzpostavljanje sistema za preverjanje, s čimer se zagotavlja, da noben jedrski poskus ne ostane neodkrit.

"Današnja odločitev Ruske federacije o preklicu svoje ratifikacije Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov je razočaranje in vredno obžalovanja," je dejal Floyd, ki je poskušal lobirati pri visokih ruskih uradnikih in jih prepričati, da si Moskva premisli glede preklica.