Aleksander Lukašenko. Foto: Reuters
Aleksander Lukašenko. Foto: Reuters

"Premeščanje jedrskih konic se je že začelo," je novinarjem ob obisku v Moskvi, kjer se udeležuje regionalnega vrha, povedal Lukašenko. Pri tem ni razkril, ali je rusko jedrsko orožje že v Belorusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lukašenko je še pojasnil, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin dan prej povedal, da je podpisal odlok, ki dovoljuje premeščanje ruskega jedrskega orožja.

Obrambna ministra Rusije in Belorusije sta sicer podpisala dogovor o namestitvi ruskega taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji. Moskva bo ohranila nadzor nad njim in odločitev o njegovi morebitni uporabi, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Putin je 25. marca napovedal, da bo Rusija na ozemlju Belorusije namestila taktično jedrsko orožje, s čimer je podžgal strahove pred zaostrovanjem konflikta v Ukrajini. Napoved je sprožila kritike mednarodne skupnosti, zlasti na Zahodu.

Beloruska opozicijska političarka Svetlana Tihanovska, ki živi v izgnanstvu, je premeščanje ruskega jedrskega orožja obsodila kot grožnjo celotni evropski celini. "To ne ogroža le življenj Belorusov, ampak ustvarja tudi novo grožnjo za Ukrajino, za celotno Evropo," je zapisala na Twitterju. "Belorusi bodo postali talci ruskih imperialnih ambicij," je dodala.