Kritiki Trumpu očitajo premehak odnos do Rusije. Foto: Reuters
Kritiki Trumpu očitajo premehak odnos do Rusije. Foto: Reuters

Trump in Putin bi se sicer morala novembra sestati ob robu vrha G20 v Argentini, a je bil predsednik ZDA to srečanje prisiljen odpovedati, potem ko so ruske sile v Črnem morju zasegle ukrajinska vojaška plovila.

"Vladimir Putin poudarja, da so rusko-ameriški odnosi najpomembnejši dejavnik za zagotavljanje strateške stabilnosti in mednarodne varnosti," je sporočil Kremelj v izjavi za javnost. "Potrdil je, da je Rusija odprta za dialog z ZDA glede širokega spektra tem."

Trumpa tako republikanci kot demokrati na domačih tleh kot kritiki v tujini obtožujejo, da je premehak do Rusije. Ameriške obveščevalne agencije so ugotovile, da se je Moskva vmešavala v predsedniške volitve leta 2016 s ciljem postaviti Trumpa v Belo hišo.

Trump, ki je s svojimi sodelavci in sinovoma zaradi tega predmet preiskave posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, vztrajno zanika kakršno koli dogovarjanje med njegovo kampanjo in Moskvo.

Putin je bil v svojih novoletnih voščilih zelo spraven. Foto: Reuters
Putin je bil v svojih novoletnih voščilih zelo spraven. Foto: Reuters

Voščil tudi Britancem

V ločenem pismu sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu pa je Putin obljubil nadaljevanje podpore sirski vladi in Sircem "v boju proti terorizmu, pri obrambi suverenosti države in ozemeljske celovitosti".

Putin je novoletna voščila poslal tudi drugim svetovnim voditeljem, vključno japonskemu premierju Šinzu Abeju, kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu in britanski premierki Theresi May.

Z Veliko Britanijo je imela Rusija letos po zastrupitvi nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala napete odnose, a Putin je v svojem voščilu Britancem zaželel "blaginjo in uspehe".

Rusko veleposlaništvo v Londonu je v petek sporočilo, da sta se Moskva in London dogovorila o vrnitvi dela osebja na veleposlaništvi, potem ko sta obe državi letos s svojih veleposlaništev odpoklicali več deset svojih diplomatov.