Iz Pentagona se še vedno niso odzvali na napoved predsednika in vsa novinarska vprašanja usmerjajo na Belo hišo. ZDA imajo v Siriji 2.000 vojakov, njihov postopni umik pa naj bi trajal od 60 do 100 dni.

Foto: Reuters Ameriški Predsednik Donald Trump meni, da je čas, da se ameriške čete iz Sirije vrnejo domov.
Foto: Reuters Ameriški Predsednik Donald Trump meni, da je čas, da se ameriške čete iz Sirije vrnejo domov.

Donald Tump je v sredo oznanil, da je samooklicana skrajna Islamska država (IS) poražena, s čimer pa se ne strinjajo nekatere zavezniške države kot tudi del republikancev v ZDA, ki menijo, da bi se skrajna islamska skupina, ki je aktivna le na manjšem vzhodnem delu Sirije, lahko znova okrepila.

Velika napaka v slogu Obame

Foto: Reuters ZDA imajo v Siriji okoli 2.000 vojakov.
Foto: Reuters ZDA imajo v Siriji okoli 2.000 vojakov.

Republikanski senator in Trumpov zaveznik Lindes Graham iz Južne Karoline je nad potezo predsednika zgrožen. Označil jo je celo za "veliko napako v slogu Obame", saj da si bosta na tem delu sveta moč okrepila Rusija in Iran. "Umik ZDA v tem času bi predstavljal veliko zmago za IS, Iran, Bašarja Al Asada v Siriji in Rusijo," je dejal. In še: "Vlada bo za to odločitev morala odgovarjati. Če bi si kaj takšnega privoščil Barack Obama, bi se nam zmešalo, saj je ideja tako slaba. Trump je vrhovni poveljnik vojske, ampak bo odgovarjal. Zahtevam njegovo zaslišanje in to takoj."

Kot poroča BBC, v Beli hiši trdijo, da se pripravljajo "na novo fazo prehoda", s katero bodo porazili IS, a več niso pojasnili.
Trump se je po valu kritik odzval na Twitterju, kjer je v videoposnetku dejal: "Predsednik sem skoraj dve leti in IS smo premagali, porazili smo ga, in to hudo, dobili smo nazaj zemljo, in zdaj je nastopil čas, da se naše enote vrnejo nazaj domov. Zelo se užalostim, ko moram pisati pisma ali klicati žene ali može ubitih vojakov, ki so se borili za našo državo. To je velika čast, a je srce parajoče, srce parajoče. Zmagali smo, čas je, da se vrnejo ... kmalu jih boste videli. To so veliki ameriški junaki sveta, ki so se borili za nas, a so ubili IS, ki je napadal ves svet. Ponosen sem na to!"

Rusija pozdravila umik

Foto: Reuters Umik ameriških vojakov bo trajal do tri mesece.
Foto: Reuters Umik ameriških vojakov bo trajal do tri mesece.

Odločitev Washingtona je na tradicionalni novinarski konferenci ob koncu leta kot "pravilno" ocenil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejal, da po njegovem mnenju ni potrebe, da bi ameriške sile ostale v Siriji, saj je IS poražen.

Združeno kraljestvo in Francija se ne strinjata z ZDA

Od izjave, da je IS poražen, se je že distancirala britanska vlada, "veliko je treba še narediti, prav tako pa moramo biti v stalni pripravljenosti pred morebitnimi napadi," je sporočila.
Tudi Francija je sporočila, da njeni vojaki ostajajo v Siriji, saj je IS tam še vedno prisoten in predstavlja nevarnost za francoske interese. Obrambna ministrica Florence Parly je sporočila, da je IS oslabljen in je izgubil okoli 90 odstotkov nekdanjega ozemlja, vendar še ni premagan.

Izrael zaupa odločitvi ZDA, rekoč, da imajo ZDA "druge načine za nadzor ozemlja", da pa bodo preučili "časovnico umika vojakov in učinek, ki ga bo imel ta umik na nas."

Sirski uporniki opozarjajo pred okrepitvijo IS-ja

Uporniške Sirske demokratične sile so opozorile, da bi lahko napovedani umik ZDA iz Sirije IS-ju omogočil ponovno okrepitev. "Odločitev o umiku bo neposredno vplivalo na napore za popolno zmago nad teroristično organizacijo in bo imelo nevarne posledice za globalno stabilnost in mir," je sporočilo zavezništvo sirskih upornikov pod kurdskim vodstvom. "Terorizmu ... bo dalo zagon, da se obnovi in vodi teroristično kampanjo v regiji."

Islamska država na vzhodu Sirije usmrtila 700 zapornikov

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so pripadniki džihadistične skupine IS v zadnjih dveh mesecih na vzhodu Sirije usmrtili skoraj 700 zapornikov, ki so bili del skupine približno 1.350 civilistov in borcev, ki jih IS zadržuje na območju ob iraški meji.

Džihadisti IS-ja nadzorujejo vsa manjša območja na vzhodu Sirije ob reki Evfrat v bližini mesta Hadžin, ki so ga sredi decembra zavzele enote iz vrst Sirskih demokratičnih sil (SDF) ob podpori letalskih napadov ZDA. Uporniške Sirske demokratične sile, ki jih vodi kurdska milica YPG, se na tem območju že več mesecev ob podpori ameriških letalskih sil spopadajo z borci Islamske države.

V enklavi ostaja najmanj 5.000 borcev IS-ja, med njimi naj bi bilo tudi veliko tujcev, ki naj bi se bili za IS pripravljeni boriti do smrti, je za Reuters prejšnji teden dejal poveljnik Sirskih demokratičnih sil Mazlum Kobani. Ofenzivo v provinci na vzhodu Sirije Deir Ezor, kjer je še zadnja utrdba IS-ja v tej državi, so sile SDF sprožile septembra.

Umik ameriških vojakov iz Sirije