Predsednik Vladimir Putin je nad novim ruskim orožjem navdušen. Foto: Reuters
Predsednik Vladimir Putin je nad novim ruskim orožjem navdušen. Foto: Reuters

"Rusija ima nov tip strateškega orožja," se je pohvalil predsednik in napovedal, da naj bi medcelinsko raketo Avangard začeli uporabljati že naslednje leto. "Na moj ukaz je obrambno ministrstvo pripravilo in izvedlo končni preizkus tega sistema. Končal se je z absolutnim uspehom," je izjavil Putin na srečanju s člani vlade, ki so ga prenašale tudi televizije.

Putin: Novega orožja ni moč prestreči

Ta zadnji preizkus naj bi izvedli na polotoku Kamčatka na daljnem vzhodu Rusije, Putin pa je bil medtem v glavnem poveljstvu nacionalne obrambe. Ruski predsednik je raketo Avangard predstavil med svojim letnim nagovorom marca. Povedal je, da gre za novo generacijo "nepremagljivega orožja".

Rusija razkazuje edinstvene medcelinske rakete

Zahod ob predstavitvi ruskega orožja zaskrbljen
Hipersonična raketa naj bi bila sposobna letenja z 20-kratno hitrostjo zvoka, pri tem pa tudi manevrirati, zlasti po višini, s čimer naj bi se bila sposobna izogniti protiraketnim izstrelkom. Raketa naj bi bila sposobna nositi tudi jedrsko orožje. Putin je ob predstavitvi rakete tudi dejal, da gre za odgovor na ameriško "rušenje strateškega ravnotežja".

ZDA in zahodni zavezniki so po tej predstavitvi novega ruskega orožja izrazili zaskrbljenost, opozorili pa so tudi, da Rusija krši sporazume o nadzoru orožja iz časa hladne vojne. Ameriški predsednik Donald Trump je nato napovedal tudi, da se bodo ZDA odpovedale sporazumu o omejevanju razvoja jedrskih raket srednjega dosega (INF).