Osrednji gost gospodarskega foruma je kitajski predsednik Ši Džinping. Foto: EPA
Osrednji gost gospodarskega foruma je kitajski predsednik Ši Džinping. Foto: EPA

Moskva je po njegovih besedah že večkrat izrazila pripravljenost, da se sporazum podaljša za nadaljnjih pet let, a se Washington trenutno še ni pripravljen pogajati: "Ni uradnega pogajalskega procesa. In leta 2021 bo vsega konec."

Pogodbo Novi start sta leta 2010 v Pragi podpisala takratna predsednika Barack Obama in Dmitrij Medvedjev, veljati pa je začela leto pozneje. Novi start omejuje število medcelinskih balističnih raket, jedrskih konic, podmorniških balističnih raket, težkih bombnikov in strateških orožij, na katere se da namestiti jedrsko orožje.

Veljavna je do februarja 2021, državi pa jo lahko podaljšata za pet let.

Putin je sprejel tudi bolgarskega predsednika Rumna Radeva. Foto: EPA
Putin je sprejel tudi bolgarskega predsednika Rumna Radeva. Foto: EPA

Putin je še posvaril, da bi opustitev Novega starta imela resne posledice in bi zagnala novo orožarsko tekmo: "Ne bo več instrumentov, ki bi omejevali orožarsko tekmo, na primer razvijanje orožij za uporabo v vesolju". Rusija se po Putinovih besedah ne boji opustitve Novega starta, saj razvija novo generacijo orožja, ki bo zagotovilo dolgoročno varnost Rusije.

Washington je letos že opustil pogodbo proti jedrskim raketam kratkega in srednjega dosega INF, kmalu za ZDA je sporazum opustila tudi Rusija.

Moskva želi spremeniti odnose z Londonom

Putin je na forumu še ocenil, da bi morala Moskva in London končno obrniti novo stran v dvostranskih odnosih, potem ko so se lani odnosi zaostrili po aferi zastrupitve dvojnega agenta Sergeja Skripala v Združenem kraljestvu.

Tiskovni predstavnik britanske premierke Therese May je v odzivu dejal, da se bodo odnosi med državama spremenili le, če bo Rusija spremenila svoje ravnanje. Dodal je, da je bila zastrupitev Skripala, za kar London krivi Moskvo, odvratno dejanje.

Na dan 75. obletnice izkrcanja zaveznikov v Normandiji je Putin še dodal, da ga ne moti, da ni bil povabljen na osrednjo slovesnost v Francijo, saj "mi tudi ne povabimo vseh na vse dogodke".

Na "ruskem Davosu" poudarek na sodelovanju s Kitajsko

Putinove izjave prihajajo z roba tridnevnega gospodarskega foruma, ki se ga udeležujejo predstavniki vlad in 1800 podjetij iz 75 držav. Forum je letos posvečen Kitajski, osrednji gost je kitajski predsednik Ši Džinping. Foruma se udeležuje tudi slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Tradicionalni dogodek v drugem največjem ruskem mestu je neke vrste odgovor Rusije na svetovni gospodarski forum v Davosu. Poteka od leta 1997. Od 2006 pa je njegov pokrovitelj ruski predsednik Putin.

Počivalšek na srečanje z vodstvom Sberbanka

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se bo v petek srečal s prvim možem ruske banke Sberbank in se "pogovoril o njihovih predvidenih naslednjih korakih za celotno skupino". Sberbank je drugi največji lastnik Mercatorja, skupaj s prav tako rusko banko VTB pa je tudi večinski lastnik starega Agrokorja, katerega del je do prenosa na novo skupino Fortenova še vedno največji slovenski trgovec.