Rusija in Turčija sta se zavzeli za skupno posredovanje v Idlibu. Foto: Reuters
Rusija in Turčija sta se zavzeli za skupno posredovanje v Idlibu. Foto: Reuters

Rusko zunanje ministrstvo je pred srečanjem sporočilo, da je območje pokrajine Idlib, kjer sta Moskva in Ankara poskusili vzpostaviti demilitarizirano območje, pod nadzorom skrajne skupine Al Nusra.

Putin je dejal, da sta se ruski in turški obrambni minister že dogovorila o skupni akciji v Idlibu, vendar načrta nato ni komentiral.

"Vidimo, da si naši turški partnerji prizadevajo zmanjšati teroristično nevarnost na širšem območju," je po pogovorih poudaril Putin, a dodal, da je nujno sprejeti več skupnih ukrepov, "da bi za vedno odstranili nevarnost terorističnih skupin".

Predsednika sta se prav tako dogovorila o novem vrhu v Rusiji, na katerem bodo sodelovale Rusija, Turčija in Iran, vendar nista razkrila datuma.

Ruski predsednik se je pritožil nad težavnostjo ustanavljanja odbora za Sirijo pod vodstvom Združenih narodov in dejal, da so decembra Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo na predlagani odbor vložile veto.

Erdogan je znova poudaril, da kurdsko milico YPG dojemajo kot teroristično skupino. Foto: Reuters
Erdogan je znova poudaril, da kurdsko milico YPG dojemajo kot teroristično skupino. Foto: Reuters

Predsednika pozdravila ameriški umik

Putin in Erdogan sta tudi pozdravila napovedan umik ameriških sil iz Sirije. Ruski predsednik je ocenil, da bo ta korak pripomogel k večji stabilnosti razmer na severovzhodu Sirije. Turški predsednik je dal vedeti, da ima tamkajšnje kurdske milice YPG, zaveznice ZDA, za sovražnice Turčije. Kot je poudaril, je glavna naloga Turčije v Siriji boj proti terorističnim skupinam Islamska država in YPG.

Predsednika sta dogovor o demilitariziranem območju v Idlibu dosegla septembra lani po pogovorih v ruskem Sočiju. Z njim naj bi prispevali k zmanjšanju napetosti ter preprečili nove konflikte v pokrajini. Dogovor predvideva tudi umik vseh "radikalnih, terorističnih skupin" z demilitariziranega območja.

Putin in Erdogan za skupen boj proti terorizmu v Idlibu