Ruski predsednik je v ponedeljek organiziral sprejem za nove veleposlanike. Foto: Reuters
Ruski predsednik je v ponedeljek organiziral sprejem za nove veleposlanike. Foto: Reuters

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je v ponedeljek sprejel več novoimenovanih veleposlanikov v Moskvi, med njimi tudi novo slovensko veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret, in v pogovoru z njo ugotovil, da je dialog med Rusijo in Slovenijo zastal, a ga je ruska stran pripravljena obnoviti, če bo slovenska stran to želela.

Na ponedeljkovi slovesnosti ob predaji poverilnih pisem novoimenovanih tujih veleposlanikov je ruski predsednik poleg nove slovenske veleposlanice sprejel še diplomatske predstavnike dvajsetih drugih držav, med njimi Nemčije, Švedske, Združenega kraljestva, Grčije, Turčije in Avstralije, pa tudi več srednjeazijskih, vzhodnoazijskih in afriških držav.

Tudi v pogovorih z nekaterimi drugimi diplomatskimi predstavniki držav Zahoda, na primer Grčije in Švedske, je Putin izrazil obžalovanje zaradi prekinitev političnih in kulturnih vezi in upanje na vnovično oživitev odnosov.

Darja Bavdaž Kuret je poklicna diplomatka. Foto: BoBo
Darja Bavdaž Kuret je poklicna diplomatka. Foto: BoBo

Odnosi med Moskvo in zahodnimi državami so se močno poslabšali po začetku ruske invazije v Ukrajini februarja lani.

Rusija je julija lani Slovenijo dodala na seznam neprijateljskih držav, na katerem se je znašla večina evropskih držav, tudi Evropska unija, ZDA, Združeno kraljestvo in več drugih držav, ki nasprotujejo ruski agresiji v Ukrajini in so zaradi nje uvedle sankcije proti Moskvi.

Slovenija že od začetka vojne v Ukrajini izraža odločno podporo napadeni državi ter ji zagotavlja pomoč. Ukrajino je letos podprla tudi v postopku proti Rusiji pred Meddržavnim sodiščem v Haagu.

Dolgoletna diplomatka Darja Bavdaž Kuret je bila letos poleti imenovana za novo veleposlanico Slovenije v Rusiji, kjer je nasledila Branka Rakovca.

Veleposlaništvo v Moskvi poleg Rusije pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizijo, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan.

Novi veleposlaniki v Rusiji. Foto: Reuters
Novi veleposlaniki v Rusiji. Foto: Reuters
Nova slovenska veleposlanica v Rusiji