"Opazimo lahko, da se tuje obveščevalne službe trudijo povečati aktivnosti proti Rusiji. Na vse načine skušajo pridobiti pomembne politične, gospodarske, znanstvene in tehnološke informacije," je povedal Putin, čigar navedbe o razkritih agentih oziroma vohunih ni mogoče preveriti.

Ruski predsednik Vladimir Putin med rednim letnim nagovorom uslužbencev ruske obveščevalne službe FSB. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin med rednim letnim nagovorom uslužbencev ruske obveščevalne službe FSB. Foto: Reuters

Preden je Putin pred skoraj dvema desetletjema postal predsednik Rusije, je vodil FSB, naslednico nekdanje sovjetske tajne obveščevalne službe KGB. Delo FSB "mora biti učinkovito, zlasti glede proizvodnje ruskega oborožitvenega sistema," je poudaril Putin, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja služil tudi kot častnik nekdanjega KGB-ja v Nemški demokratični republiki.

Primer Skripal zaostril odnose med državama
A tudi Rusijo so zahodne države obtožile, da stoji za številnimi operacijami na Zahodu. Vmešavala naj bi se v tuje volitve, najbolj razvpit pa je primer nekdanjega vohuna Sergeja Skripala, ki naj bi ga agenta ruske obveščevalne službe GRU Aleksander Miškin in Anatolij Čepiga marca lani zastrupila z živčnim plinom novičok v mestu Salisbury na jugu Anglije. Rusija vse obtožbe Britancev zavrača, a odnosi med Moskvo in Londonom ostajajo napeti.

Moskva: Za krivdo pri zastrupitvi Skripala ni dokazov

Poljanski: Napad na Rusijo brez dokazov
"Zakaj bi Rusija zastrupila Skripala? Zakaj bi hoteli ubiti človeka, ki je bil pri nas zaprt osem let in bi ga lahko ubili že v zaporu? Zakaj bi njega in njegovo hčer napadli na tako nenavaden način. In zakaj ga nismo ubili, če smo ga res hoteli ubiti?"
je leto dni po napadu dejal namestnik ruskega veleposlanika pri OZN-u Dmitrij Poljanski in dodal, da Britanci niso dokazali, da bi Skripala zastrupili Rusi. Poudaril je, da je tako Združeno kraljestvo mednarodno javnost proti Rusiji nahujskalo brez dokazov.