Štirje Rusi, domnevno člani obveščevalne službe, ki so jih nizozemske oblasti izgnale iz države. Fotografija je z letališča Schiphol v Amsterdamu. Foto: EPA
Štirje Rusi, domnevno člani obveščevalne službe, ki so jih nizozemske oblasti izgnale iz države. Fotografija je z letališča Schiphol v Amsterdamu. Foto: EPA
Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov (desno) je na novinarski konferenci po srečanju z italijanskim kolegom Enzem Moavero Milanesijem dejal, da so bili štirje Rusi na rutinskem izletu. Foto: Reuters
Rusija
Zasežena oprema, kot jo je predstavilo nizozemsko ministrstvo za obrambo. Foto: EPA

Nizozemske oblasti so prejšnji četrtek sporočile, da so obveščevalci aprila preprečili ruski kibernetski napad na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) in izgnali štiri ruske agente.

Kot so navedli Nizozemci, so Rusi parkirali avtomobil, poln elektronske opreme, na parkirišču hotela poleg zgradbe OPCW-ja v Haagu, od koder naj bi poskušali vdreti v računalniški sistem organizacije.

Osumljenci imeli diplomatske potne liste
OPCW preiskuje napad z živčnim strupom novičok na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, ki se je zgodil marca v britanskem Salisburyju. Nizozemske oblasti so v četrtek še sporočile, da so imeli štirje osumljenci, med katerimi je bil tudi strokovnjak za informacijsko tehnologijo, diplomatske potne liste.

Nizozemski preiskovalci so ugotovili, da je bil prenosni računalnik, ki so ga zasegli osumljencem, v preteklosti uporabljen v Maleziji, Braziliji in Švici. V Maleziji so ga uporabili proti preiskavi sestrelitve letala malezijske družbe Malaysia Airlines nad vzhodno Ukrajino leta 2014, pri čemer je umrlo vseh 298 ljudi na krovu.

Rusija: Gre za vohunsko manijo
Rusija je po razkritju nizozemskih obveščevalcev, da so preprečili ruski kibernetski napad na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW), očitala Zahodu "vohunsko manijo". Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v ponedeljek dejal, da Nizozemska ni predložila nobenih dokazov za trditve svojih obveščevalcev. Kot je poudaril, v tovrstnih primerih država običajno drugi po diplomatskih kanalih posreduje dokumente, dokaze in informacije. "Pripravljeni smo jih pregledati," je dodal Peskov.

Lavrov: Aprila nismo dobili nobene pritožbe
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je v ponedeljek ob robu srečanja z italijanskim kolegom Enzem Moaverijem Milanesijem po poročanju Reutersa dejal, da so bili štirje Rusi ob prijetju na "rutinski vožnji". "Niso se skrili," je povedal Lavrov in pojasnil, da je četverica na Nizozemsko prispela z letalom, se prijavila v hotelu in obiskala rusko veleposlaništvo. "Nič skrivnostnega ni bilo," je zatrdil Lavrov in dodal je, da se Nizozemska v času incidenta Moskvi "ni pritožila".

Ruska agenta v zadevi Skripal Aleksander Miškin in Anatolij Čepiga?
Medtem pa je britanska spletna stran Bellingcat objavila ime še drugega ruskega osumljenca za napad z novičokom v Salisburyju marca letos. Šlo naj bi za Aleksandra Miškina, zdravnika, ki naj bi od leta 2010 delal za rusko vojaško obveščevalno službo GRU. Miškin je v Veliko Britanijo vstopil s potnim listom na ime Aleksandra Petrova. Že prejšnji mesec je Bellingcat objavil ime prvega agenta, ki naj bi sodeloval pri zastrupitvi Sergeja in Julije Skripal. Šlo naj bi za Anatolija Čepigo, ki je v državo vstopil kot Ruslan Boširov. Rusija je navedbe Bellingcata zanikala, britanska policija pa jih ne želi komentirati.