Ruski voditelj je govoril ob robu vsakoletne parade vojaških plovil, na kateri so sodelovali ruski pomorski častniki in obrambni minister Sergej Šojgu. Foto: EPA
Ruski voditelj je govoril ob robu vsakoletne parade vojaških plovil, na kateri so sodelovali ruski pomorski častniki in obrambni minister Sergej Šojgu. Foto: EPA

"Ruska mornarica ima danes vse, kar potrebuje za zaščito naše države in naših nacionalnih interesov," je še dejal Putin le nekaj dni po tistem, ko so predstavniki ruske vojske napovedali preizkus novega ruskega naprednega orožja.

Ob tem je dodal, da lahko Rusija "zazna podvodne, kopenske ali zračne sovražnike in jih zadene, če bo potreben smrtonosni napad".

Na peti paradi, ki so jo pripravili ob 325. obletnici ustanovitve ruske flote, sodeluje 54 ladij, 48 letal in več kot 4000 vojakov.

Vojaška parada v Sankt Peterburgu

Rusija med državami z najdaljšo obalno črto na svetu

Ruski predsednik je po poročanju državne televizije še poudaril, da si je država zagotovila mesto med vodilnimi svetovnimi pomorskimi silami, med drugim z razvojem "najnovejšega hipersoničnega natančnega orožja, ki mu še vedno ni para na svetu".

Rusija sodi med države z najdaljšo obalno črto na svetu, poleg Kanade, Indonezije in Grenlandije. Parado so ob obletnici pripravili tudi v drugih ruskih pomorskih oporiščih, kot so oporišče črnomorske flote v Sevastopolu na polotoku Krim, sirsko sredozemsko obalno mesto Tartus ter Vladivostok, ki je pristanišče za tihomorsko ladjevje ruske mornarice.

ZDA, Kitajska, Francija in druge velesile so že napovedale načrte za razvoj lastnega hipersoničnega orožja in naj bi kmalu dohitele Rusijo.

Z drugim največjim arzenalom jedrskega orožja na svetu in ogromnimi zalogami balističnih raket ima Rusija že zdaj zadostne vojaške zmogljivosti za odvračanje svojih sovražnikov.