Putin je v govoru državljanom sporočil, da ruska vojska zmaguje na fronti. Foto: Reuters
Putin je v govoru državljanom sporočil, da ruska vojska zmaguje na fronti. Foto: Reuters

"Bojne zmogljivosti oboroženih sil so se večkratno povečale. Samozavestno napredujejo na številnih področjih," je glede vojne v Ukrajini poudaril Putin. Ob začetku govora pred obema domovoma ruskega parlamenta je tudi pozval k minuti molka za padle ruske vojake v Ukrajini. "Klanjam se vam," je dejal.

Povedal je, da ruske vojaške operacije v Ukrajini podpira absolutna večina ruskega prebivalstva ter se državljanom in podjetjem zahvalil za podporo.

V svojem govoru je tudi označil prebivalce Doneškega bazena in Sevastopola za junake ter dejal, da je njihov upor "stvar ponosa". Ob tem je tudi izrazil podporo "našim bratom in sestram v njihovi želji, da bi bili del Rusije".

Spomnil je tudi na 10. obletnico priključitve Krima. "Samo enotni lahko naredimo vse, kar smo si zamislili," je dejal Putin in dodal, da je Rusija dokazala, da je pripravljena odgovoriti na vsak izziv.

Kot je dejal, je hotel Zahod ustvariti "dekadentno državo", a so namesto tega doživeli poraz. Pohvalil je Rusijo in njene prebivalce, češ da se lahko pohvalijo z večstoletno enotnostjo, kar jih je naredilo za nepremagljivo silo. Dodal je, da je Rusija "steber demokracije", in ponovil, da Rusija ne bo nikomur dovolila, da bi se vmešaval v njene notranje zadeve.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Putin Rusom: "Namesto pitja raje smučajte"

Zahod je posvaril, da ima Rusija orožje, ki lahko doseže tudi zahodne države. Po njegovih besedah so grožnje Zahoda tiste, ki povzročajo nevarnost jedrske vojne. Nato je pozornost usmeril konkretno na ZDA, odnosi s katerimi so se v zadnjih letih močno poslabšali.

Kot je spomnil, je Rusija leta 2018 podala predlog za jedrski dogovor med državama, a so ga ZDA "torpedirale".

Dejal je, da so ZDA zainteresirane za pogajanja samo, kadar imajo od tega jasno korist. Pred prihajajočimi volitvami v ZDA novembra pa je dejal, da si želijo ameriški politiki pokazati volivcem, "da še vedno vladajo svetu". Ob tem je ZDA obtožil, da je njihov končni cilj premagati Ruse "in jih potegniti v oboroževalno tekmo".

Putin je govoril tudi o bolj praktičnih in vsakodnevnih zadevah, ki zadevajo povprečnega Rusa, pri čemer je svojim državljanom dal star sovjetski nasvet: "Nehajte popivati, ampak se raje lotite smučanja!" Kot je pojasnil, bo ta moto del njegovega nacionalnega projekta "Dolgo in srečno življenje", s katerim želi do leta 2030 podaljšati povprečno starost Rusov z današnjih 73 na 78 let.

To je bil Putinov 19. govor o stanju države. Nazadnje je imel tovrstni govor februarja lani, ko je razglasil prekinitev pogodbe o jedrski razorožitvi Novi Start.

Vladimir Putin nagovoril oba domova ruskega parlamenta