Foto: Reuters
Foto: Reuters

Putin je zakon v obravnavo vložil v torek, potem ko sta se o tem dogovorila z ameriškim predsednikom Josephom Bidnom. Izrazil je prepričanje, da je podaljšanje ukrepa korak v pravo smer v zmanjšanju napetosti v svetu. V sredo sta oba domova ruskega parlamenta odobrila podaljšanje pogodbe.

Rusija je še sporočila, da bo podaljšanje Novega starta začelo veljati, ko si bosta obe strani izmenjali diplomatski obvestili o potrditvi podaljšanja.

Novi start je še zadnja pogodba o jedrski oborožitvi med državama in zadeva omejitve glede namestitve strateških jedrskih raket. Veljavnost pogodbe poteče 5. februarja, administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je bila proti podaljšanju.

Sporazum z naslovom Ukrepi za dodatno zmanjšanje in omejitev ofenzivnega strateškega orožja sta 8. aprila 2010 v Pragi podpisala tedanji ameriški predsednik Barack Obama in njegov tedanji ruski kolega Dmitrij Medvedjev. Predvideva omejitev jedrskega arzenala Rusije in ZDA na 1550 nameščenih jedrskih konic in 800 sistemov za njihovo izstrelitev.

S to pogodbo se je količina jedrskih konic, pripravljenih na uporabo, zmanjšala za dve tretjini glede na prvo pogodbo o omejitvi jedrske oborožitve (Start) in za dodatnih 10 odstotkov glede na prejšnji moskovski dogovor iz leta 2002. Nista pa državi omejili števila neaktivnih jedrskih konic, ki so v skladiščih in naj bi jih bilo po ocenah še vedno več tisoč.

Hišni zapor za zaveznike Navalnega

Rusko sodišče je medtem za več zaveznikov priprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega odredilo hišni pripor do 23. marca. Priprtje so jim odredili zaradi pozivanja k protestom prejšnji teden, ki naj bi ogrožali zdravje v času epidemije covida-19.

Med priprtimi so brat Oleg Navalni, zavezniki Ljubov Sobolj, Anastazija Vasiljeva in Oleg Stepanov ter članica pankovske glasbene skupine Pussy Riot Marija Aljohina.

Na protestih proti aretaciji Navalnega pretekli konec tedna naj bi po vsej Rusiji pridržali okoli 3000 ljudi. Navalnega so pridržali po vrnitvi iz Nemčije, kjer se je zdravil po zastrupitvi z novičokom, za katero sam krivi Moskvo, ta pa obtožbe zanika.

Pogovor z Miho Lamprehtom: Kako nevaren je Navalni za Putina?