Shod v čast umorjenemu učitelju v Parizu. Ena od udeleženk nosi napis
Shod v čast umorjenemu učitelju v Parizu. Ena od udeleženk nosi napis "Jaz sem profesor". Foto: Reuters

Nekateri od preiskovancev so namreč na družabnih omrežjih podprli morilca 47-letnega učitelja, ki je očitno moral umreti, ker je med razpravo o svobodi govora učencem pokazal karikature preroka Mohameda, kar je po islamski veri prepovedano, navaja BBC.

Čečen iz Normandije prišel umorit učitelja
18-letni Čečen, domnevno Abdulah Anzorov, z učiteljem ali šolo v Conflans-Sainte-Honorinu na severozahodu francoske prestolnice ni bil povezan. Čečen je v Pariz prišel iz približno sto kilometrov oddaljenega mesta Evreux v Normandiji. Minuli petek je pred šolo počakal učitelja, ga zasledoval, nato pa z nožem s 30-centimetrskim rezilom najprej zabodel v vrat in ga obglavil. Policija je napadalca, ki je v Francijo prišel z družino kot begunec pred 12 leti, po grozljivem dejanju ustrelila.

Oče ene od dijakinj in islamski skrajnež pozvala k umoru
K umoru učitelja sta pozvala oče ene od dijakinj in policiji znan islamistični skrajnež. "Očitno sta izrekla fatvo (smrtna obsodba) nad učiteljem," je za radio Europe 1 pojasnil francoski notranji minister Gerald Darmanin. Oba sta med 15 ljudmi, doslej prijetimi v povezavi z napadom. V priporu so med drugim tudi bližnji sorodniki mladega Čečena, to so njegovi starši, dedek in mlajši brat.

Priprti učenci, ki so storilcu domnevno pomagali prepoznati učitelja
Poleg tega je policija zaradi suma, da so pomagali Čečenu prepoznati učitelja pridržala štiri učence. Preiskovalci sumijo, da so učenci verjetno v zameno za plačilo storilcu pokazali, kdo je učitelj Paty.

"Protestnica" s fotografijo umorjenega učitelja zgodovine in geografije Samuela Patyja. Foto: Reuters

Minister Darmanin: Treba se je bojevati proti političnemu islamu.
Darmanin je v ponedeljek dejal, da so racije jasno sporočilo, da "ne bo milosti za sovražnike republike". Pojasnil je, da je pod drobnogledom preiskovalcev 51 francoskih muslimanskih organizacij, ki jim grozi celo razpustitev. Policija bo zaslišala še približno 80 oseb, ki so na družabnih omrežjih podprli morilca učitelja. "Vidimo, kako se politični islam združuje z radikalnim islamom in na koncu vodi v terorizem. Proti političnemu islamu se je treba bojevati z enako močjo kot proti terorizmu," je napovedal Darmanin.

"Protestniki": Brez tolerance za sovražnike republike
Grozljiv umor je šokiral Francijo. Čez vikend je na tisoče ljudi po vsej Franciji z množičnimi shodi izkazalo čast umorjenemu učitelju. Na Place del le Republique v Parizu je eden od udeležencev nosil napis "nobene tolerance za sovražnike republike". A tudi muslimanski voditelji v Franciji so obsodili napad. "Civilizacija ne ubija nedolžnih ljudi, barbarstvo jih," je po navajanju BBC-ja dejal Tareq Oubrou, imam mošeje v Bordeauxu.