Posnetek Nemcev je naglo zaokrožil po spletu – dva od njih sta že ostala brez službe. Foto: YouTube
Posnetek Nemcev je naglo zaokrožil po spletu – dva od njih sta že ostala brez službe. Foto: YouTube

"Nemčija Nemcem, tujci ven!" Pri tem pa oponašanje Hitlerja. To je posnetek skupine premožnih mladih, ki so se za binkošti zabavali v elitni družbi v baru Pony na nemškem otoku Sylt, med njimi študentka iz premožne hamburške družine in mladi moški, zaposleni v kreativni industriji, svetovanju in oglaševalskih agencijah. Dva med njimi sta po objavi posnetka izgubila službo.

Policija dogodek preiskuje, najmanj petim osebam grozi do tri mesece zapora in denarna kazen. Podobna gesla na melodijo didžeja Gigija D'Agostina so prejšnji ponedeljek posneli tudi v Löningenu na Spodnjem Saškem.

Vidni nemški politiki, med njimi tudi kancler Olaf Scholz, so obsodili video, nemška ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser pa je za časopis Funke dejala, da je vsak, ki uporablja podobna gesla, "sramota za Nemčijo". "Takšna gesla so odvratna in nesprejemljiva, o tem ne sme biti dvoma," je dodal Scholz.

Lastniki bara, v katerem se je incident zgodil, pa so po poročanju STA-ja napovedali tožbo zoper omenjeno skupino. "Če bi naše osebje opazilo, kaj se dogaja, bi takoj ukrepalo. V tem primeru bi o dogajanju obvestili tudi policijo, zdaj pa smo vložili tožbo," so na Instagramu zapisali pri podjetju Kampen, ki ima na otoku Sylt več kompleksov luksuznih nastanitev.

Sylt sicer velja za priljubljeno počitniško destinacijo premožnejših Nemcev. Med drugim si je otok za svojo poroko leta 2022 izbral finančni minister Christian Lindner.

Nacionalsocializem (znova) privlačen

V Nemčiji skoraj 80 let po koncu druge svetovne vojne opažajo povečano privlačnost nacionalsocializma, včasih tudi za zabavo in provokacijo. Socialnega psihologa Andreasa Zicka, avtorja obsežne študije o nemški sredini, posnetek s Sylta spominja na ugotovitev iz študije, da bogatejši, ki menijo, da so v družbi upravičeni do več kot drugi, izkazujejo večjo stopnjo ksenofobije in mizantropije.

Zick govori o radikalizaciji in normalizaciji desničarskega ekstremizma v meščanskih okoljih. Kar pojasni priljubljenost strank, kot je AfD, tudi med bolje izobraženimi in situiranimi, med zdravniki, podjetniki, odvetniki, neoliberalci.

Pred kratkim je nemško notranje ministrstvo objavilo statistiko o političnem nasilju, ki je v porastu, zlasti z desnega spektra. Odzivi na nacistična gesla so siloviti, toda trenda ne ustavijo, morda ga celo krepijo v začaranem krogu. Prvi pravi preizkus moči desnice v Nemčiji bodo evropske volitve čez dobra dva tedna.

Premožni Nemci na zabavi skandirali nacistična gesla