Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot poroča The Guardian, je raziskava, ki temelji na 1930 primerih, pokazala, da ima delo od doma pozitivne učinke na zdravje.

Pri delu od doma ljudje jejo boljšo hrano, so manj pod stresom in imajo manjši pritisk.

Kot je pokazala študija raziskovalcev na britanski zdravstveni agenciji in londonskem kraljevem kolidžu, ima delo od doma tudi slabe strani. Zaposleni tako namreč pojedo več prigrizkov, zaužijejo več alkoholnih pijač, pokadijo več cigaret in lažje pridobijo telesno maso.

"Delodajalci in zaposleni morajo delo od doma jemati enako resno kot delo v pisarni"

Kot je pojasnil Neil Greenberg, psihiater na londonskem kraljevem kolidžu in eden od avtorjev raziskave, so rezultati pokazali, da morajo tako delodajalci kot zaposleni delo od doma jemati enako resno kot delo v pisarni. Zmotno je namreč mišljenje, da so zaposleni, ki delajo od doma, leni. Raziskava je namreč pokazala, da si takšni zaposleni redkeje vzamejo bolniško odsotnost, delajo več nadur in so pripravljeni delati tudi zvečer in ob koncih tedna.

"V starih časih so ljudje ugotovili, da je lahko neprijetno, če postaviš neznance v isti prostor brez zvočne izolacije, saj to ustvarja slabše produktivno okolje. Zdaj, ko smo prešli na delo od doma, je jasno tako organizacijam kot vladi, da ljudje tako delajo najučinkoviteje, kar je mogoče."

Pri delu od doma tako "zmagovalci kot poraženci"

Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Journal of Occupational Health, je obravnavala tri teme: delovno okolje pri delu od doma, vpliv dela od doma na delavčevo življenje in kariero ter vplive na zdravje. Greenberg je povedal, da so rezultati pokazali, da so pri delu od doma tako "zmagovalci kot poraženci".

Delovno okolje pogojeno s posameznikovim domom

Pri delovnem okolju je bil velik dejavnik velikost posameznikovega doma, možnost opreme, potrebne za delo, in koliko nadzora so imeli delavci skozi dan. Raziskava je še pokazala, da so ljudje z višjimi plačami uživali v delu od doma, tisti z več odgovornostmi, kot so denimo skrb za otroke ali veliko gospodinjskih opravil, to so bile zlasti ženske, ki živijo same, pa so bili pod večjim stresom.

"Večinoma pa so se ljudje počutili produktivnejše doma," je pojasnil Greenberg in dodal, da je bilo "posebej ugodno to za kreativne stvari, veliko težje pa zaradi monotonosti". "Veliko ljudi se je tudi ukvarjalo s svojo kariero, saj so imeli občutek, da bodo brez prisotnosti v pisarni spregledani," je še dejal.

Ljudje, ki delajo od doma, uživajo bolj zdravo hrano

Vplivi na zdravje so bili v raziskavi jasnejši. Preklop na delo od doma med epidemijo covida 19 je bil povezan z večjim vnosom zelenjave, sadja, prigrizkov in domače kuhe. Raziskava je pokazala, da je večina mladih zaposlenih in žensk začela uživati bolj zdravo prehrano.

Ena od raziskav je sicer pokazala, da je 46,9 odstotka zaposlenih pridobilo telesno težo, 41 odstotkov pa je izgubilo težo. Po raziskavah je večina zaposlenih pri delu od doma večino časa preživela v sedečem položaju.

Nekatera podjetja ne dovolijo dela od doma

Po epidemiji so nekatera podjetja ukinila delo od doma, saj so mnenja, da imajo tako svoje zaposlene lažje pod nadzorom.

"Če so nekatera podjetja mnenja, da bodo zaposleni slabše delali, če jih ne bodo imeli pod nadzorom, potem se morajo resno vprašati, ali niso malo za časom," pravi Greenberg in dodaja, da lahko podjetja, ki ne dovoljujejo dela od doma, izgubijo dobre delavce, saj se bodo ti raje odločili za drugega delodajalca, ki jim to omogoča.