Barikade so umaknjene, a je do normalizacije stanja na severu Kosova še dolga pot. Foto: Reuters
Barikade so umaknjene, a je do normalizacije stanja na severu Kosova še dolga pot. Foto: Reuters

Po zadnji krizi na severu Kosova, ki bo tudi v ospredju nocojšnjega nagovora srbskega predsednika Aleksandra Vučića, je po mnenju Bruslja jasno, kako pomembno je doseči sporazum o normalizaciji odnosov, pogajanja pa zaradi nenehnih kriz stojijo, je za Radio Slovenija poročal dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin.

Po pravoslavnih praznikih naj bi po poročanju srbskih medijev v Beograd prišla četverica posebnih odposlancev, EU-ja, ZDA, Francije in Nemčije, ki naj bi vladajoče politike v Srbiji prepričevali, da morajo steči politični pogovori Prištine in Beograda, ki bi se osredotočili na zadnji francosko-nemški predlog. Tega sicer v Srbiji zavračajo, saj pomeni posredno priznanje Kosova. Konkretnejšega premika pa si v Uniji in ZDA želijo še pred obletnico ruskega napada na Ukrajino 24. februarja, v Bruslju pa ob tem vztrajajo pri spoštovanju vseh dozdajšnjih sporazumov, pričakujejo tudi vrnitev Srbov v kosovske institucije in začetek ustanavljanja Zveze srbskih občin, je še poročal Anžin.

Vučić bo zvečer nagovoril državljane. Foto: Reuters
Vučić bo zvečer nagovoril državljane. Foto: Reuters

Nezadovoljni Srbi na severu Kosova napovedali protest proti politiki Vučića

Medtem je skupina Srbov na severu Kosova, politična opozicija Srbski listi, ki ima podporo Beograda, za prihodnjo sredo napovedala protest proti politiki Aleksandra Vučića, katere talci naj bi bili Srbi na Kosovu. Kot pravi eden od organizatorjev Ivan Miletić, nočejo več sodelovati v igricah Kurtija in Vučića, politika srbskega predsednika, pravijo, pa je pogubna za Srbe na Kosovu. Miletić pravi, da niso izpolnjene zahteve po odhodu kosovskih varnostnih sil s severa, prav tako ne zahteve po izpustitvi pred kratkim priprtih Srbov, je še poročal dopisnik.

Miletić je po poročanju STA-ja dejal, da so verjeli, da bo Vučić na pogajanjih s kosovskimi oblastmi dosegel varnejše življenje zanje, a živijo vse slabše. "Ne vem, zakaj se potem pogajajo, če nič ne dobijo in če skozi ta pogajanja dobivajo samo Albanci," je bil kritičen. Ob tem je napovedal, da bodo od Srbije zahtevali, naj jim, če jim ne more bolj pomagati, pusti, da se borijo sami, "ob logistični pomoči, ki je dobrodošla".

Kosovski Srbi so po navedbah uradnega Beograda privolili v odstranitev barikad na podlagi zagotovil Evropske unije in ZDA, da kosovske oblasti ne bodo več aretirale Srbov, tudi tistih ne, ki so sodelovali v mirnih protestih z zaporami cest in barikadami. Vučić je ob tem izpostavil tudi sporazum o prepovedi napotitve kosovskih varnostnih sil na sever Kosova brez dovoljenja poveljnika misije zveze Nato na Kosovu (Kfor) in brez soglasja političnih predstavnikov kosovskih Srbov.

Po besedah Miletića s severa Kosova doslej ni odšlo niti eno vozilo kosovskih varnostnih sil, kosovske oblasti pa niso izpolnile niti zahtev po izpustitvi nekdanjega policista Slobodana Trajkovića in Miljana Adžića, še dveh kosovskih Srbov, ki ju je aretirala kosovska policija.

Dejan Pantić, čigar aretacija je sprožila postavitev barikad, se je preteklo sredo vrnil domov.