Na Korziki so izmerili vetrove, ki so pihali s hitrostjo 219 kilometrov na uro. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Na Korziki so izmerili vetrove, ki so pihali s hitrostjo 219 kilometrov na uro. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Ciara je na Korziko prinesla močan veter, kjer so dopoldne izmerili hitrost 219 kilometrov na uro. To je nekoliko manj od rekorda iz leta 2018, ki znaša 225 kilometrov na uro. Nevihta povzroča številne težave v prometu, pretrgane so letalske in trajektne povezave s celino. Ob tem je na več krajih po otoku zagorelo.

Tudi po celinski Franciji še naprej piha močan veter. V departmaju Alpes-Maritimes na jugovzhodu Francije napovedujejo sunke vetra s hitrostjo med 100 in 130 kilometri na uro. V več departmajih še vedno velja oranžno opozorilo pred močnim vetrom in poplavami. Nevihtno vreme naj bi se povsem umirilo v sredo zjutraj.

Železniški promet v večjem delu Francije znova poteka nemoteno. Prav tako ni več večjih težav na francoskih letališčih. Brez elektrike je bilo v ponedeljek zvečer še 15.000 gospodinjstev, potem ko jih v ponedeljek zjutraj elektrike ni imelo 130.000 gospodinjstev.

Tudi v Avstriji veter v sunkih še vedno dosega hitrost med 80 in 100 kilometri na uro, v gorah pa še več, so navedli avstrijski vremenoslovci. Veter naj bi se po napovedih umiril šele v četrtek.

Nevihta je težave v preteklih dneh med drugim povzročala tudi v Skandinaviji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Belgiji, na Češkem in Poljskem.

Zahtevala je več smrtnih žrtev, od tega tri na Poljskem. V ponedeljek zvečer je zaradi poškodb umrla še ena ženska, ki se je poškodovala v poljskem smučarskem letovišču Bukowina, kjer je veter odpihnil streho z izposojevalnice smučarske opreme. V incidentu sta umrli še ena ženska in njena hči.