Pred srbsko narodno skupščino so se zbrali tudi posamezniki v podporo Kosovu in Metohiji. Foto: Reuters
Pred srbsko narodno skupščino so se zbrali tudi posamezniki v podporo Kosovu in Metohiji. Foto: Reuters

V Srbiji so še peto noč zapored potekali protesti nezadovoljnih državljanov, ki so tokrat minili brez večjih incidentov. V Beogradu je po koncu protesta skupina nasilnežev znova obmetavala policiste, prišlo je tudi do več aretacij mladih, ki so sedeli pred poslopjem parlamenta. V Novem Sadu pa so protestniki zaprli več cest. Medtem pa se virus po Srbiji še naprej širi, vladajoči politiki pa so prepričani, da bo v prihodnjih dneh številka tudi zaradi protestov še višja.

Nekateri v protestih ne vidijo pravega smisla, saj je jasno, da se jih oblast ni ustrašila, drugi so zaskrbljeni nad hitrim širjenjem virusa."Česa si želimo? Odstopa vlade in diktatorja, želimo svobodne medije, želimo resnične informacije v zvezi s koronavirusom, ne pa, da nam lažejo. Menim, da moramo tu vztrajati, dokler se ne bo začel nekdo z nami pogovarjati. Upamo, da se bo kaj zgodilo, in upamo, da nas bodo slišali, da te oblasti nočemo in da nočemo niti takšne opozicije," je dejala protestnica.

A vse več je razočaranih ljudi, ki ugotavljajo, da so jim proteste ugrabili skrajni desničarji, sinoči celo tisti, ki zanikajo genocid v Srebrenici. Najglasnejše so postale manjše skupine, ki tja prihajajo tudi z verskimi simboli in jih zanima le vprašanje Kosova. Predsedniku Aleksandru Vučiću pa očitajo izdajo. Tu so še skupine nasilnežev, domnevno nekateri tudi privrženci Vučića, vrstili so se napadi na novinarje.

"Dialog med Srbijo in Kosovom znova utirjen"

Dialog med Srbijo in Kosovom je znova utirjen, so po današnjem virtualnem srečanju srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega premierja Avdullaha Hotija sporočili iz Bruslja. Dogovorili so se o ključnih elementih procesa in dnevnem redu četrtkovega srečanja v Bruslju.

Vučić in Hoti sta se v petek na videokonferenci s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel pogovarjala o obnovi dialoga o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom, ki poteka pod okriljem EU-ja in je že več kot leto in pol v slepi ulici.

Okužbe z novim koronavirusom se širijo

Med tokratnimi protesti so bili tudi pripadniki manjšin, ki so prišli z verskimi simboli. Foto: Reuters
Med tokratnimi protesti so bili tudi pripadniki manjšin, ki so prišli z verskimi simboli. Foto: Reuters

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 345 novih okužb, v dveh dneh je umrlo 30 ljudi. Bolnišnice v Beogradu in Vojvodini so polne, pristojni pa opozarjajo, da bodo brez ustreznega zdravljenja vse pogosteje ostajali drugi bolniki. Težavno je tudi v številnih drugih mestih, v Kragujevcu se vsak dan na novo okuži od 30 do 50 ljudi, rezultate testov pa čakajo tudi več dni.

Srbi lahko po novem tudi na Hrvaško in v Severno Makedonijo brez 14-dnevne karantene ali samoosamitve vstopajo le še z ne več kot dva dni starim negativnim testom.

Za predsednika Aleksandra Vučića pa se očitno odpira še ena fronta, dialog Beograd – Priština. Danes bo videokonfrerenca, ki jo v Bruslju štejejo kot obuditev dialoga, uradno srečanje pa bo v četrtek.