Najmočnejše sporočilo so poslali prav ljudje, ki so referendum bojkotirali, meni vodja opozicijskega VMRO-DPMNE-ja Mickoski. Foto: Reuters
Najmočnejše sporočilo so poslali prav ljudje, ki so referendum bojkotirali, meni vodja opozicijskega VMRO-DPMNE-ja Mickoski. Foto: Reuters
Zoran Zaev
"Danes smo dosegli uspeh za evropsko Makedonijo," je referendum kljub nizki volilni udeležbi komentiral premier Zaev. Foto: Reuters
Skopje
Ljudje, ki so bojkotirali referendum, v Skopju proslavljajo neveljavnost referenduma zaradi nizke volilne udeležbe. Foto: Reuters
Makedonski predsednik Gjorge Ivanov bo referendum bojkotiral. Foto: Reuters
Makedonija: Skromna udeležba na referendumu

Čeprav je izid referenduma za vlado neobvezujoč, bi morala za veljavnost referenduma glasovati vsaj polovica volilnih upravičencev, poroča Balkan Insight. Po prešteti tretjini glasovnic je sicer 90 odstotkov volivcev glasovalo za dogovor z Grčijo.

Makedonski premier Zoran Zaev je kljub temu pozdravil referendum in ga označil za demokratičnega. "Danes smo dosegli uspeh za evropsko Makedonijo. Ne glede na bojkot vodstva glavne opozicijske stranke VMRO-DPMNE pričakujem, da je večina volivcev glasovala 'za'," je Zaev dejal na tiskovni konferenci.

Če je večina res glasovala 'za', mora opozicija sprejeti voljo večine, ki je glasovala, in podpreti ustavne spremembe, ki bi omogočile preimenovanje v Republiko Severno Makedonijo, je še poudaril premier in v nasprotnem primeru napovedal predčasne volitve. "Makedonija bo postala članica EU-ja in Nata!" je sklenil svoj govor, še poroča Balkan Insight.

Zaev ne glede na izid referenduma za spreminjanje ustave in vpis novega imena potrebuje dvotretjinsko podporo v parlamentu.

VMRO-DPMNE: Izid referenduma je poraz za vlado
Vodja opozicijskega VMRO-DPMNE-ja Hristijan Mickoski je izid referenduma označil za poraz vlade. "Dogovor ni dobil zelene luči, temveč stop znak od ljudstva. Poslali smo najglasnejše sporočilo: To je Makedonija!," je dejal Mickoski in dodal, da so najmočnejše sporočilo poslali prav ljudje, ki so referendum bojkotirali.

Nizko volilno udeležbo medtem pred parlamentom v Skopju med vpitjem "Makedonija" proslavljajo ljudje, ki so referendum bojkotirali, poroča AP.

Čestitka iz Evrope
Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je čestital Makedoncem, ki so se udeležili referenduma. "Z zelo odločnim izidom 'za' se je pokazala široka podpora za makedonsko evropsko pot," je zapisal v tvitu.

Daleč od potrebne polovice
Svoj glas bi za veljavnost referenduma morala oddati vsaj polovica volivcev, nekaj več kot 903.000. To je bilo težko dosegljivo tudi zaradi množičnega izseljevanja, saj naj bi bilo v državi nekaj 100.000 volivcev manj, kot jih je v volilnem imeniku, zadnji popis pa je star 16 let, je za RTV Slovenija poročal Boštjan Anžin.

Dogovor: Makedonci z novim imenom, Grki priznajo jezik
Novo ime najjužnejše republike nekdanje Jugoslavije bi bilo po novem Severna Makedonija, postopoma tudi za domačo uporabo, Grki pa bi priznali makedonski jezik. Šlo je za posvetovalni referendum, odločitev torej za poslance ni obvezujoča, je pa pomembno sporočilo pred naslednjim korakom pri uveljavljanju sporazuma – spreminjanju makedonske ustave.


Predsednik Ivanov je referendum bojkotiral
Zagovorniki okoli premierja Zorana Zaeva so ustvarjali vzdušje, kot da bo država z uspešnim referendumom tako rekoč že v Natu in Evropski uniji, nasprotniki so uporabljali izraze, kot sta "genocid" ali "samomor", predsednik Gjorge Ivanov je referendum bojkotiral.

Za marsikoga je sporno že vprašanje: "Ali podpirate članstvo Makedonije v Evropski uniji in Natu s sprejetjem sporazuma med Makedonijo in Grčijo?" Vse parlamentarne stranke namreč podpirajo evroatlantsko pot, opozicija pa nasprotuje dogovoru z Grčijo.
Dogovor predvideva novo ime, Republika Severna Makedonija, prebivalci bodo Makedonci, državljani Severne Makedonije, uradni jezik bo makedonski. Izraza Makedonija in makedonski se bosta nanašala na različne zgodovinske kontekste in kulturno dediščino.
Med včerajšnjim glasovanjem v tujini so nekaterim volivcem poskušali preprečiti, da bi glasovali. Varnostni ukrepi so bili poostreni tudi danes. Volišča so bila odprta od 7. do 19. ure, referendum pa bo spremljalo 12.400 opazovalcev, okoli 500 tujih.

Makedonija: Skromna udeležba na referendumu