V Nemčiji živi 5,5 milijona muslimanov. Prizor iz berlinske mošeje. Foto: Reuters
V Nemčiji živi 5,5 milijona muslimanov. Prizor iz berlinske mošeje. Foto: Reuters

V Berlinu je napadalec žensko porinil na železniške tire, potem ko jo je vprašal, ali je pripadnica palestinskega gibanja Hamas.

Lani je v Nemčiji mreža nevladnih organizacij CLAIM, ki spremlja sovraštvo do muslimanov, zaznala rekordnih 1926 protimuslimanskih incidentov. To število je še posebej naraslo po 7. oktobru lani, ko je Hamas izvedel napad na jugu Izraela, ta pa je začel silovite napade na Gazo.

Rima Hanano iz mreže CLAIM opozarja, da nemške oblasti temu pojavu ne posvečajo dovolj pozornosti in ga celo zanikajo. Poudarila je, da osrednje politične stranke prevzemajo politike skrajno desnih, protimuslimanskih strank, ki so pridobile priljubljenost.

Ena od takšnih strank je Alternativna za Nemčijo (AfD), ki v svojem programu trdi, da islam ne spada v Nemčijo. AfD se je v zadnjem letu povzpel na drugo mesto med strankami glede na ankete.

"Ulice, avtobusi ali mošeje niso več varni kraji za muslimane ali ljudi, ki se jih vidi kot muslimane," je dejala Hanano. "Protimuslimanski rasizem ni bil nikoli tako družbeno sprejemljiv kot danes in prihaja iz sredine družbe," je dejala.

CLAIM trdi, da je število zaznanih incidentov le delček vseh incidentov glede na to, da se jih ljudje bojijo prijaviti, primanjkuje pa tudi institucij, ki bi takšne incidente spremljale.

Med prijavljenimi incidenti je tudi 90 napadov na islamske verske kraje, pokopališča in druge ustanove.

Večino napadov na posameznike predstavljajo verbalni napadi, njihove tarče pa so predvsem ženske. Med napadi so bili tudi štirje poskusi umora.

V Nemčiji živi 5,5 milijona muslimanov oziroma 6,6 odstotka celotnega prebivalstva.

Notranje ministrstvo je medtem lani zaznalo 140-odstoten porast islamofobnih zločinov, ena od raziskav pa je pokazala, da ima vsak drug prebivalec Nemčije islamofobna stališča.

Oblasti bolj občutljive za antisemitizem

Po 7. oktobru je zaznati tudi porast antisemitizma, kažejo podatki nemške vlade in nevladnih organizacij. Nemške oblasti so te incidente obsodile odločneje kot islamofobne.

Vlada je lani objavila svoje prvo neodvisno poročilo o islamofobiji, ki so ga za vlado pripravili strokovnjaki. Ti so tudi predlagali niz ukrepov za spopad z diskriminacijo.

Ministrica za družino Lisa Paus je dejala, da sta porasta protimuslimanskih in antisemitskih incidentov "dramatična" in da si vlada prizadeva takšno vedenje preprečiti s financiranjem civilnodružbenih projektov na to temo.

Hanano opozarja, da oblasti niso sprejele dovolj ukrepov. "Kar resnično potrebujemo, je politična volja za resničen boj proti protimuslimanskemu rasizmu," je dejala.