Milorad Dodik. Foto: EPA
Milorad Dodik. Foto: EPA

"Vlada Republike Srbske meni, da se veleposlaništvi ZDA in Združenega kraljestva ne smeta vmešavati v notranje zadeve drugih držav, kar se nanaša tudi na BiH, v kateri so oni samo diplomatski predstavniki," piše v izjavi za javnost, objavljeni na spletni strani vlade s sedežem v Banjaluki.

Vlada prekinja sodelovanje z veleposlaništvoma "zaradi njunega protidaytonskega delovanja in kršenja mednarodnega prava", stike pa bodo nazaj vzpostavili, ko veleposlaništvi prenehata s praksami "vmešavanja v notranje zadeve države", so sporočili.

Tako ZDA kot Združeno kraljestvo so v preteklosti proti predsednik Republike Srbske Miloradu Dodiku uvedli sankcije zaradi podpiranja secesionističnih politik, s katerimi naj bi ogrožal uresničevanje daytonskega sporazuma, ki je leta 1995 končal vojno v BiH-u in vzpostavil obstoječo državno ureditev. Na vladi so še poudarili, da so k prekinitvi sodelovanja z diplomati obeh veleposlaništev pozvali tudi druge institucije Republike Srbske, predstavnike te entitete v skupnih institucijah na ravni države, predstavnike organov lokalne samouprave in druge javne organe v Republiki Srbski.

Prekinitev sodelovanja je že pred odločitvijo vlade napovedal Dodik, kot razlog za to pa je navedel, da predstavniki veleposlaništev ZDA in Združenega kraljestva podpirajo "nezakonito izbrane tuje predstavnike v BiH-u".

"Oni podpirajo (visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u Christiana) Schmidta, ki ni bil imenovan v skladu s pravili in ga ni potrdil varnostni svet, trdijo pa, da je zakonit," je izjavil Dodik po poročanju tiskovne agencije Republike Srbske Srna. Obenem je dodal, da predstavniki ZDA in Združenega kraljestva nenehno poskušajo urejati družbo v BiH-u ter da so Američani in Britanci negativno in sovražno nastrojeni proti Srbom.

"Še en korak po nevarni poti"

Na odločitev oblasti Republike Srbske o prekinitvi sodelovanja sta se že odzvali obe veleposlaništvi. Po mnenju ameriškega predstavništva v Sarajevu gre za še en korak po nevarni poti, ki jo je izbral Dodik, "in to je pot izolacije in avtoritarne vladavine". "To je pot, ki ne koristi prebivalcem Republike Srbske, prebivalcem, za katere Dodik trdi, da jih varuje," so sporočili na družbenem omrežju Twitter. Poudarili so, da ne bodo pomagali "režimu, ki uporablja avtoritativne taktike proti svojim ljudem ali ki izkorišča dobronamerno tujo pomoč za podpiranje neustavnih in protidaytonskih dejavnosti".

Z britanskega veleposlaništva pa so na družbenem omrežju Facebook zapisali, da Dodikove vse bolj nepredvidljive odločitve škodujejo interesom in ugledu Republike Srbske. Ob tem so poudarili, da ima samo država BiH pristojnosti, da sprejema odločitve o diplomatskih odnosih.

V Republiki Srbski kljub protestom sprejeli spremembe kazenskega zakonika

Zakon proti LGBT-ju

V Republiki Srbski bodo v prihodnjih mesecih sprejeli zakon, s katerim bodo pripadnikom skupnosti LGBTIQ+ prepovedali vstop v izobraževalne ustanove, je v četrtek napovedal Dodik.

"Republika Srbska bo v naslednjih mesecih sprejela zakon, ki bo članom skupnosti LGBTIQ+ prepovedal vstop v vrtce, šole in univerze. Ne bodo mogli delati, pristopati ustanovam ali širiti propagande," je pozno v četrtek za lokalno televizijo K3 napovedal Dodik.

Ob tem je pojasnil, da ta zakon izhaja iz institucionalne odgovornosti oblasti po ohranjanju "tradicionalnih in družinskih vrednot", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Napoved o novi zakonodaji prihaja po tem, ko je skupina približno 30 huliganov v soboto v Banjaluki fizično napadla približno 50 aktivistov nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za zaščito pravic oseb LGBTIQ+. V napadu so bili ranjeni trije ljudje, policija pa do zdaj še ni odkrila ali prijela nobenega od napadalcev.

Aktivisti so zatem v ponedeljek napovedali kazenski ovadbi proti Dodiku in županu Banjaluke Drašku Stanivukoviću zaradi javnega spodbujanja k sovraštvu in nasilju nad pripadniki skupnosti LGBTIQ+.