Rishi Sunak med snubljenjem volivcev v North Yorkshiru, kjer se je ta konec tedna ustavil v sklopu svoje predvolilne kampanje. Foto: Reuters
Rishi Sunak med snubljenjem volivcev v North Yorkshiru, kjer se je ta konec tedna ustavil v sklopu svoje predvolilne kampanje. Foto: Reuters

Kot je pojasnil, načrt predvideva, da bi morali vsi 18-letniki izbrati med 12-mesečnim rednim služenjem v oboroženih silah ali 25-dnevnim prostovoljnim služenjem v civilni zaščiti, kar ustreza enemu koncu tedna vsak mesec.

Sunakovi konservativci pravijo, da mora biti država "odprta in iskrena" glede dolgoročnih izzivov, s katerimi se spoprijema, ob tem pa dodajajo, da bo predlagana shema mladim zagotovila "priložnosti, ki si jih zaslužijo”.

Ob tem še pravijo, da bi "drzna nova shema" mlade oskrbela z "uporabnimi veščinami, pri tem pa bi prispevali svoj delež k državi in skupnosti".

Za oblikovanje nacionalnega programa služenja v vojski in civilni zaščiti bi vzpostavili kraljevo komisijo in pilotni program, za katerega bi prijave začeli sprejemati septembra 2025, poroča Guardian.

Torijci vztrajajo, da shema ne pomeni obveznega služenja vojaškega roka kot takega, in poudarjajo, da je pandemija covida pokazala pomen delovanja civilne zaščite. Po navedbah stranke je nova shema "popolnoma nujna".

"Samo z negovanjem naše deljene kulture in gojenjem občutka dolžnosti lahko ohranimo svoj narod in vrednote v naslednjih desetletjih. To je naložba tako v značaj mladih kot tudi v našo varnost,” navajajo.

Ob tem vztrajajo, da se je podobna shema izkazala kot uspešna na Švedskem in trdijo, da je 80 odstotkov mladih, ki je opravilo vojaški rok, v anketi odgovorilo, da bi ga priporočili svojim vrstnikom.

Laburisti ostro nad predlog

Kot še navaja Guardian, se skuša stranka s predlogom vojaške obveznosti pred volitvami 4. julija približati volivcem na desnem polu.

A predlog so že ostro kritizirali laburisti, ki zamisel odpravljajo kot še eno nepreračunano politiko torijcev, ki omenjajo tudi znižanje davkov, a nihče ne ve, kje naj bi našli sredstva za to. "To je še ena obupana, 2,5 milijarde funtov draga ideja torijcev, ki so že sesuli gospodarstvo, pognali hipoteke v nebo, zdaj pa bi tratili še več,” je dejal predstavnik laburistov.

"To ni načrt, ampak je ocena, ki bi nas lahko stala na milijarde funtov, potrebna zato, ker so torijci zdesetkali oborožene sile na najmanjšo velikost od Napoleona. Velika Britanija je sita konservativcev, ki so povsem brez idej in brez načrtov za končanje 14 let kaosa. Čas je za obnovo Velike Britanije z laburisti.”