Bolnišnica v Banski Bistrici, v kateri se zdravi ranjeni premier. Foto: Reuters
Bolnišnica v Banski Bistrici, v kateri se zdravi ranjeni premier. Foto: Reuters

Kalinak je pojasnil, da je Fičevo stanje nespremenjeno in da bo treba počakati nekaj dni, da bodo lahko povedali, kako uspešno bo njegovo okrevanje. Dodal je, da slovaška vlada deluje normalno.

Slovaški mediji so pred tem poročali, da se bodo zdravniki sestali v ponedeljek in preverili zdravstveno stanje Fica ter možnosti za njegov prevoz iz Banske Bistrice v Bratislavo. Novičarski portal aktuality.sk se glede te informacije sklicuje na direktorja bolnišnice.

Fičevo stanje je resno, a stabilno, malo lahko govori, je v četrtek, dan po poskusu atentata na premierja, ki je pretresel državo in Evropo, povedal novoizvoljeni predsednik Slovaške Peter Pellegrini.

Madžarski premier Viktor Orban je v petek dejal, da je Fico "med življenjem in smrtjo". Tudi če bo okreval, več mesecev ne bo mogel delati, in to v ključnem času pred evropskimi volitvami prihodnji mesec, je opozoril.

"Smo pred volitvami, ki ne bodo odločale samo o članih Evropskega parlamenta, ampak lahko skupaj z ameriškimi volitvami določijo potek vojne in miru v Evropi," je dejal Orban.

Tako Orban kot Fico sta bila kritična do dobav zahodnega orožja Ukrajini.

Streljanje na Fica je bil prvi večji poskus atentata na evropskega političnega voditelja v več kot 20 letih. Politični analitiki in člani zakonodajne oblasti pravijo, da je napad razkril vse bolj razgreto in polarizirano politično razpoloženje na Slovaškem in po Evropi.

Na Slovaškem se stopnjujejo obtožbe zoper medije in opozicijo

Poziv k neširjenju dezinformacij

Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova je medtem za torek k sebi povabila predstavnike vseh strank, da bi skušali skupaj najti rešitev za zmanjšanje napetosti v državi. Vlada pa je znova pozvala medije, politike in javnost, naj ne širijo dezinformacij ali lažnih novic glede poskusa atentata na premierja. Medije so še pozvali, naj omejijo razprave na svojih spletnih straneh in omrežjih.

Policija je danes preiskala dom moškega, ki so ga obtožili poskusa umora premierja. Preiskava v kraju Levice je trajala več ur, na njej pa je bil prisoten tudi obtoženec, po poročanju medijev naj bi šlo za 71-letnega Juraja Cintulo. Domnevni napadalec bo v soboto stopil pred sodnika.