Fico je oktobra lani tretjič nastopil položaj premierja. Foto: Reuters
Fico je oktobra lani tretjič nastopil položaj premierja. Foto: Reuters

Streljanje je med prvimi odločno obsodila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Takšna nasilna dejanja nimajo mesta v naši družbi in spodkopavajo demokracijo. Moje misli so s premierjem Ficem in njegovo družino," je zapisala na omrežju X.

"Novica o napadu na slovaškega premierja Fica me je pretresla. Nič ne more opravičiti nasilja ali takšnih napadov. V mislih sem s predsednikom vlade in njegovo družino," je prav tako na omrežju X sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

"Pretresen sem nad dogajanjem na Slovaškem. Ostro obsojam napad na slovaškega kolego Roberta Fica in mu želim čim hitrejše okrevanje," je na omrežju X zapisal slovenski premier Robert Golob. Na napad se je odzvala tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. "Pred nekaj trenutki sem izvedela, da je bil v poskusu atentata ranjen slovaški premier Robert Fico. Želim mu uspešno okrevanje. Streljanje nanj, lansko streljanje v Beogradu in številni drugi primeri nasilja, ki jih vidimo v družbi, od nas terjajo jasno ukrepanje. Ničelna toleranca do nasilja in ničelna toleranca do brezbrižnosti." Odzvala se je tudi zunanja ministrica Tanja Fajon: "Gre za obsojanja vredno zavržno in nedopustno dejanje, storilci morajo odgovarjati za svoja dejanja. Pozivi k nenasilju, strpnosti in proti hujskaštvu so naša skupna odgovornost." Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič pa je v odzivu sporočila, da "ostro obsoja napad na slovaškega premierja Roberta Fica, kot tudi vsakršno nasilje".

Sorodna novica Po napadu na slovaškega premierja Roberta Fica se zdravniki še vedno borijo za njegovo življenje

Ameriški predsednik Joe Biden je obsodil "grozljivo nasilno dejanje" in dodal, da je njihova ambasada v tesnem stiku s slovaško vlado in pripravljena ponuditi pomoč.

Češki predsednik vlade Petr Fiala je na družbenem omrežju X streljanje opisal kot šokantno in Ficu zaželel hitro okrevanje ter dejal, da "ne smemo tolerirati nasilja, saj to nima mesta v družbi".

"Globoko sem pretresen zaradi grozljivega napada na mojega prijatelja, predsednika vlade Roberta Fica. Molimo za njegovo zdravje in hitro okrevanje! Bog blagoslovi njega in njegovo državo," pa je sporočil madžarski premier Viktor Orban.

Ruski predsednik Vladimir Putin je slovaškega premierja označil kot pogumnega in odločnega človeka in mu zaželel hitro in popolno okrevanje. V telegramu odhajajoči slovaški predsednici Zuzani Čaputovi je zapisal: "Roberta Fica poznam kot pogumnega in odločnega človeka. Močno upam, da mu bodo te lastnosti pomagale preživeti to težavno situacijo," je zapisal.

Romunski predsednik vlade Marcel Ciolacu je dejal, da je "neizmerno šokiran" nad novico, in dodal, da morajo storilci za dejanje odgovarjati.

Nemški kancler Olaf Scholz je obsodil poskus atentata in dejal, da nasilje nima mesta v evropski politiki.

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obsodil napad, ki ga je označil za "nedoumljivega". "Vse napore je treba usmeriti v to, da zagotovimo, da nasilje ne bo postalo norma v nobeni obliki v nobeni državi."

Tudi avstrijski konservativni kancler Karl Nehammer je dejal, da je šokiran. "Sovraštvu in nasilju ne smemo dovoliti, da bi se uveljavila v naših demokracijah, proti njima se je treba boriti z največjo odločnostjo," je še dodal.

"Šokiran sem, da slišim to grozno novico. Vse naše misli so pri premierju Ficu in njegovi družini," je dejal britanski premier Rishi Sunak.

"Šokiran in zgrožen sem nad streljanjem na predsednika vlade Roberta Fica. Želim mu moči za hitro okrevanje. V mislih sem z Robertom Ficem, njegovimi bližnjimi in prebivalci Slovaške," pa je v objavi na omrežju X zapisal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Pretresenost zaradi napada na slovaškega premierja je v objavi na omrežju X izrazil tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki je Fica prav tako označil za osebnega prijatelja in tudi prijatelja Srbije. Dodal je, da moli zanj in za njegovo zdravje.

Krajše izjave, v katerih so izrazili pretresenost zaradi novice o napadu na Fica in sporočili, da so v mislih s slovaškim premierjem, so objavili tudi italijanska premierka Giorgia Meloni ter premierja Poljske in Hrvaške Donald Tusk in Andrej Plenković.