Lauro Kövesi so sicer imenovali za kandidatko za vodjo prihodnjega Evropskega javnega tožilstva. Foto: Reuters
Lauro Kövesi so sicer imenovali za kandidatko za vodjo prihodnjega Evropskega javnega tožilstva. Foto: Reuters

Lauro Kövesi so z obtožnico seznanili na četrtkovem šesturnem zaslišanju. Po zaslišanju je povedala, da ne sme javno govoriti o podrobnostih primera. "To je ukrep, ki je namenjen temu, da me utišajo in da se izvaja pritisk na vse nas v pravosodnem sistemu, ki smo opravljali svoje delo," je poudarila.

Na tožilstvu so pojasnili, da prepoved potovanja v tujino velja 60 dni, poleg tega pa se mora nekdanja vodja protikorupcijskega urada redno javljati na policijski postaji v Bukarešti.

Preiskavo zoper Lauro Kövesi so sprožili sredi februarja, potem ko je bila imenovana za kandidatko za vodjo prihodnjega Evropskega javnega tožilstva, ki bo začelo delovati prihodnje leto. Prepoved potovanja v tujino bi ji zdaj lahko otežila kandidaturo za vodenje evropskega tožilstva.

Romunska socialdemokratska vlada je sicer februarja izdala izredni dekret, s katerim je generalnemu državnemu tožilcu Augustinu Lazarju odvzela pooblastila nad posebno enoto državnega tožilstva, pristojno za preiskovanje korupcije med sodniki in tožilci. Tako Lazar, ki je zaveznik Laure Kövesi, ni mogel odpraviti preiskave proti njej.

Laura Kövesi je bila trn v peti vladajoči socialdemokratski stranki, saj je urad pod njenim vodstvom korupcije obtožil več sto politikov in uradnikov. Odstavili so jo julija lani, od tedaj pa ga vodijo začasni vodje.