Novi premier Orban (levo) in predsednik Iohannis. Foto: EPA
Novi premier Orban (levo) in predsednik Iohannis. Foto: EPA

Parlament je dosedanji romunski vladi pod vodstvom Viorice Dancila iz socialdemokratske stranke (PSD) izglasoval nezaupnico. Ker je bila Orbanova liberalna stranka PNL med glavnimi pobudnicami nezaupnice, je njegovo imenovanje pričakovano.

56-letni Orban, nekdanji minister za promet, je zdaj pred izzivom pridobivanja podpore, saj mora njegovo vlado podpreti kar 233 od 264 poslancev, navaja Balkan Insight.

Ker imajo liberalci v zdajšnji sestavi parlamenta le 95 sedežev, bo moral prepričati več manjših strank. Druga največja opozicijska stranka Unija Rešimo Romunijo (USR) je že zavrnila sodelovanje in pozvala k predčasnim volitvam.

Predsednik države Iohannis je Orbana sicer imenoval za predsednika romunske vlade po dveh krogih posvetov s poslanskimi skupinami. "Liberalna stranka je bila edina, ki je na pogajanjih neposredno povedala, da je pripravljena prevzeti vodenje v tranzicijskem obdobju," je imenovanje zagovarjal Iohannis. Druge stranke, ki zahtevajo predčasne volitve, je pozval, naj razumejo politično krizo v Romuniji in čim prej sestavijo vlado, poroča Euronews.

Madžari v Romuniji čakajo na Orbanov program

Demokratična unija Madžarov v Romuniji (UDMR) je sporočila, da je njihova podpora Orbanu odvisna od političnega programa, ki ga še ni predstavil. Oče novega premierja je sicer etnični Madžar, njegova mati pa Romunka. V državi živi okoli 1,2 milijona etničnih Madžarov, ki so največja manjšina v Romuniji in predstavljajo okoli šest odstotkov populacije.

Če Orbanu ne uspe sestaviti vlade, lahko predsednik mandat podeli drugemu kandidatu, če tudi on vlade ne sestavi, pa sledijo predčasne volitve.

Premierki Viorici Dancili je parlament izglasoval nezaupnico. Foto: Reuters
Premierki Viorici Dancili je parlament izglasoval nezaupnico. Foto: Reuters

Glavni izziv proračun

Eden od glavnih izzivov nove romunske vlade bo sestava proračuna za prihodnje leto, ki ga bremenijo številni predvideni javni izdatki, ki jih je v zadnjih mesecih v boju za oblast sprejela socialdemokratska vlada.

Do zamenjave na čelu romunske vlade prihaja mesec dni pred predsedniškimi volitvami, ki so predvidene za 10. november. Favorit je sedanji predsednik Iohannis, med kandidati za predsednico države je tudi donedavna premierka Dancila.