Foto: AP
Foto: AP

V ponedeljek zvečer so protestniki v Romuniji blokirali dostop do dveh romunskih pristanišč in prekinili promet na cestah. Razlog so bila neuspešna pogajanja z vlado o manjših davkih in večjih subvencijah, je poročal portal Euronews.

Kmetje med drugim zahtevajo hitrejša izplačila subvencij, kompenzacijo za izgube zaradi uvoza iz bližnje Ukrajine ter več državne pomoči pri cenah goriva. Tovornjakarji pozivajo k nižjim davkom in zavarovalnim stopnjam, pritožujejo se tudi zaradi dolgih čakalnih vrst na meji.

Sestanek med protestniki in ministroma za kmetijstvo in transport se je odvil konec tedna, a vpleteni niso sprejeli dogovora.

Protestniki so v soboto povzročili tudi manjše blokade na meji z Ukrajino na severovzhodu, so na omrežju Telegram zapisali ukrajinski mejni organi.

V ponedeljek je romunski premier Marcel Ciolacu pozval k "nujni pripravi osnutka" zakonodaje, s katero bi rešili pritožbe protestnikov. "S protestniki bomo nadaljevali pogovore v dobri veri. Odprti smo za dialog," je dejal Ciolac na sestanku z ministri, ki sodelujejo v pogovorih, je sporočil premierjev urad.

Romunska Zveza za kmetijstvo in sodelovanje, največja zveza romunskih kmetov, je v ponedeljek pred sestankom z vladnimi predstavniki poslala seznam 15 zahtev z določenimi roki in zagrozila s stopnjevanjem protestov. Predstavnik zveze je po ponedeljkovih pogovorih dejal, da je minister za kmetijstvo odobril veliko njihovih zahtev in da bodo proteste po vsej verjetnosti ustavili.