Protivladni protesti v Franciji

"Dokler bo vlada gluha za naše zahteve, ne bomo odnehali. Še vedno smo enako odločni, čeprav skušamo obnoviti gibanje, delati še druge stvari. Prihodnji teden bomo imeli zasedbeno stavko in protest žensk. Ne bomo odnehali, še vedno smo zelo odločni," je dejala protestnica.

Mirni shodi potekajo v več glavnih mestih provinc, med drugim v Nantesu in Bordeauxu. V Parizu pa so se protestniki odpravili na 12 kilometrov dolg pohod po zahodnem in južnem delu mesta.

Protesti vse od novembra lani

Protesti rumenih jopičev v Franciji so se začeli sredi novembra lani v znak protesta proti dvigu cen goriva, a so se kmalu usmerili proti reformni politiki predsednika republike Emmanuela Macrona. Ta je sicer v želji po končanju protestov uvedel več ukrepov in sprožil nacionalno javno razpravo.

Protesti so se večkrat sprevrgli v spopade s policijo. Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je bila v poročilu na začetku tega tedna kritična tako do nasilja protestnikov kot do ukrepanja policije. Po vladnih podatkih je bilo na teh shodih skupno poškodovanih 2.060 protestnikov in 1.325 pripadnikov varnostnih sil.