Protestniki so se zbrali v več mestih po državi. Foto: Reuters
Protestniki so se zbrali v več mestih po državi. Foto: Reuters

Po državi se je zbralo več tisoč ljudi. Nadaljevanje protestov kaže, da predsedniku Emmanuelu Macronu ni uspelo pomiriti nasprotovanja javnosti nekaterim njegovim politikam, poroča Reuters.

V Parizu so se protestniki zbrali na različnih shodih. Na enem izmed njih se je več sto protestnikov odpravilo po aveniji Champs-Elysees, kjer so protesti potekali že v prejšnjih tednih.

Protestniki predsedniku Macronu očitajo, da zastopa interese bogatih. Foto: Reuters
Protestniki predsedniku Macronu očitajo, da zastopa interese bogatih. Foto: Reuters

Tudi danes so protestniki nosili francoske zastave in transparente. Macrona označujejo za "kralja" in mu očitajo, da ni v stiku z ljudmi. Nekateri udeleženci so pozvali k večernemu shodu, imenovanem "rumena noč".

Ponovno je prišlo do izgredov, poročanje francoskih medijev povzema nemška tiskovna agencija DPA. Do spopadov med protestniki in policijo je prišlo tako v Parizu kot v mestih Touluse, Nantes in Evreux.

V Parizu so protestniki postavili barikade, zažigali stvari in metali različne predmete na policiste. Ti so uporabili solzivec in vodni top. Aretiranih je bilo 42 ljudi.

Protestniki so se zbrali tudi v Toulousu, Marseillu, Lyonu in Strasbourgu. Tam so se ljudje odpravili do Evropskega parlamenta.

Zbranih je bilo manj ljudi kot prejšnjo soboto, še posebej v Parizu.

V upanju, da bo pomiril protestnike, ki jih je na ulice novembra pognala napoved podražitve goriva, a so zahteve kmalu razširili, je Macron ta mesec sprožil javno razpravo, katere posledica naj bi bili konkretni ukrepi.

Nasprotniki protestnega gibanja medtem za nedeljo v Parizu načrtujejo protidemonstracije, da bi obsodili nasilje med protesti rumenih jopičev.

V protestnem gibanju prihaja do razkola glede udeležbe na evropskih volitvah. Pred majskimi volitvami v Evropski parlament je namreč nekaj protestnikov predlagalo kandidatno listo, drugi protestniki pa so to označili za izdajo.

Rumeni jopiči še razširili proteste