Rumeni jopiči že 25. konec tedna korakajo po ulicah Pariza. Foto: EPA
Rumeni jopiči že 25. konec tedna korakajo po ulicah Pariza. Foto: EPA

V Strasbourgu se je okoli dva tisoč ljudi zbralo v bližini sedežev institucij Evropske unije. Organizatorji so mesec pred evropskimi volitvami nameravali proteste dvigniti na evropsko raven s simboličnim sprehodom do stavbe Evropskega parlamenta.

V strahu pred izgredi so oblasti že pred protesti prepovedale zborovanje pred evropskimi institucijami in zabarikadirale ulice. Policija je protestnike, ki so želeli proti stavbi parlamenta, razgnala s solzivcem. Nekaj protestnikov je na policiste metalo kamenje in druge predmete.

Na protestu v Strasbourgu so se zbrali tudi protestniki iz Nemčije, Italije in Luksemburga, je poročala francoska televizija BFMTV.

V Parizu se je na dveh protestnih shodih zbralo nekaj tisoč ljudi, ki so se jim pridružili tudi člani vplivnega sindikata CGT. Protestniki so se ustavili pred poslopjem medijskih hiš in pozvali k "pravični obravnavi v medijih". Shodi v Parizu so tokrat potekali mirno.

Protesti so potekali tudi v Lyonu in Bordeauxu. Notranje ministrstvo je število udeležencev na 25. protestih ocenilo na 5.500 ljudi.

Macron napovedal nižanje davka na dohodek

Na protestih sodeluje tudi francoski politik in nekdanji predsedniški kandidat Jean-Luc Melenchon. Foto: EPA
Na protestih sodeluje tudi francoski politik in nekdanji predsedniški kandidat Jean-Luc Melenchon. Foto: EPA

Macron je v četrtek ob koncu večmesečne nacionalne razprave, ki so jo sprožili v iskanju odgovorov na izhod iz krize, napovedal bistveno znižanje davka na dohodek v obsegu okoli pet milijard evrov. Obljubil je tudi uskladitev pokojnin, nižjih od 2.000 evrov mesečno, z inflacijo od 1. januarja 2020.

"Sprememb, ki potekajo, in sprememb, ki jih naša država potrebuje, ne smemo ustaviti," je še napovedal nadaljevanje reformnega programa.

Pretekli konec tedna se je na protestih po vsej državi po podatkih oblasti zbralo 27.900 ljudi, od tega 9.000 v Parizu, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Protesti na ulicah Francije

Rumeni jopiči že od novembra lani protestirajo proti fiskalni in socialni politiki vlade, ki je po mnenju protestnikov nepravična, predsednika Macrona pa pozivajo k odstopu.

Število protestnikov se vseskozi spreminja, novembra se je po državi zbralo tudi po 300.000 ljudi, v zadnjih tednih pa po okoli 30.000.