Protestniki so prepričani, da vlada omejuje svoboden dostop do svetovnega spleta. Foto: EPA
Protestniki so prepričani, da vlada omejuje svoboden dostop do svetovnega spleta. Foto: EPA

V ruski prestolnici se je po ocenah nevladnih organizacij zbralo več kot 15.000 ljudi. Vzklikali so slogane, kot so "Roke proč od spleta!" in "Ne izolaciji, nehajte uničevati ruski splet!" Ruska policija je sporočila, da je bilo protestnikov 6.500. Protestniki so se zbrali tudi v mestu Voronež na jugu države in v Kabarovsku na daljnem vzhodu.

Poslanci so februarja v prvem branju od treh podprli predlog zakona, ki uvaja ostrejši nadzor nad dostopom do spleta. Dejali so, da so spremembe nujne za omejitev tujega vmešavanja v notranje ruske zadeve in za povečanje ruske suverenosti na tem področju. A nekateri mediji so opozorili, da zakon ustvarja "spletno železno zaveso" in da bi lahko bil uporabljen kot pretveza za cenzuro ter utišanje oporečnikov in nasprotnikov oblasti.

Fotografija Pavla Durova, ustanovitelja storitve Telegram Messenger. Foto: Reuters
Fotografija Pavla Durova, ustanovitelja storitve Telegram Messenger. Foto: Reuters

Za veljavnost še Putinov podpis

Ruske oblasti so v zadnjih letih skušale na različne načine omejiti svoboden dostop do spleta, na primer z zaporo nekaterih spletnih strani in komunikacijskih kanalov. Nekateri spletni iskalniki so morali v Rusiji izbrisati nekaj spornih zadetkov iskanja, komunikacijsko podjetje Telegram je moralo kodirana sporočila deliti z ruskimi obveščevalnimi službami, družbena omrežja pa morajo osebne podatke ruskih uporabnikov hraniti na strežnikih znotraj države.

Drugo branje predloga zakona bo potekalo v prihodnjih dneh. Da bi zaživel v praksi, ga bo moral podpisati še predsednik države Vladimir Putin.