Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glavni dan referenduma bo v sredo, ko bo tudi dela prost dan.

Predčasno glasovanje se je začelo ravno dan po vojaški paradi v Moskvi ob obletnici konca druge svetovne vojne, ko je Putin nagovoril javnost. V govoru, polnem domoljubne sentimentalnosti, je med drugim opisal, kako je bila zmaga zaveznikov nad nacistično Nemčijo zmaga dobrega nad zlim.

Putin si je v svojih več kot 20 letih na oblasti oblikoval podobo poroka stabilnosti Rusije, v nasprotju z viharnimi časi po razpadu Sovjetske zveze.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kljub padcu podpore na rekordno nizko raven je še vedno 59 odstotkov vprašanih mnenja, da Putin dobro opravlja delo predsednika.

Omejitev kandidatur

Ustavne spremembe, ki jih bodo po pričakovanju državljani sprejeli, omogočajo Putinu, da se še dvakrat poteguje za šestletni predsedniški mandat.

Poleg tega omejuje kandidaturo za predsednika na ljudi, ki živijo v Rusiji zadnjih 25 let, s tem bo onemogočil kandidaturo opozicijskemu Alekseju Navalnemu.

V okviru sprememb bi okrepili moč zakonodajne veje oblasti, v ustavo pa bi zapisali še minimalno plačo in pokojnino glede na življenjske stroške ter prepovedali poroko istospolnih.