Putin je spomnil na ključno vlogo Sovjetske zveze pri porazu nacizma. Foto: Reuters
Putin je spomnil na ključno vlogo Sovjetske zveze pri porazu nacizma. Foto: Reuters

"Nemogoče si je predstavljati, kakšen bi bil svet, če ga Rdeča armada ne bi branila," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal v nagovoru vojakom, ki so ga prenašali tudi po televiziji.

Moskva: Vojaška parada ob 75. obletnici zmage

Sovjetski vojaki so "evropske države osvobodili izpod zavojevalcev, končali tragedijo holokavsta, rešili nemško ljudstvo pred nacizmom in njegovo smrtonosno ideologijo", je poudaril ruski predsednik. "Naša dolžnost je, da to ohranimo v mislih," je dodal. Spomnil je, da je glavno breme boja proti nacizmu padlo na Sovjetsko zvezo. V drugi svetovni vojni je umrlo več kot 20 milijonov Sovjetov.

Parada je potekala na 75. obletnico prve parade zmage po vojni 24. junija 1945. To je bil tudi prvi večji javni dogodek od izbruha novega koronavirusa, na katerem je sodeloval Putin.

Med tujimi gosti Lukašenko in Vučić

Na častni tribuni so poleg Putina sedeli beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, srbski predsednik Aleksandar Vučić, kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev, moldavski predsednik Igor Dodon in nekaj drugih visokih predstavnikov.

V Moskvo je prispel tudi predsednik Kirgizije Sooronbaj Žeenbekov, ki pa se ni udeležil parade, ker sta bila dva člana njegovega spremstva pozitivna na testu za novi koronavirus.

Rdeči trg je bil med parado nabito poln, na televizijskih posnetkih pa ni bilo videti, da bi obiskovalci nosili zaščitne maske, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Parada bi morala tradicionalno potekati na dan zmage 9. maja, vendar so jo zaradi covida-19 preložili.

Parada pred referendumom o ustavnih spremembah

Kot poroča BBC, je bila tokratna parada posebej pomembna za Putina, saj bo v naslednjem tednu v Rusiji potekal referendum o ustavnih spremembah, ki bi Putinu omogočile, da ostane na položaju tudi po letu 2024, ko mu poteče trenutni predsedniški mandat.

V Rusiji sicer kljub odpravi večine ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa še vedno preti nevarnost okužb. Tako so med drugim v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) opozorili, da bi lahko parada postala prizorišče hitrega širjenja okužb.

V državi so doslej potrdili okoli 8000 smrti zaradi covida-19 in več kot 600.000 okužb z novim koronavirusom.