Air Serbia ima tudi po tri polete dnevno iz Moskve. Foto: EPA
Air Serbia ima tudi po tri polete dnevno iz Moskve. Foto: EPA

Air Serbia, ki je v večinski državni lasti, je podvojila število poletov iz Moskve v Beograd na 15 na teden, da bi tako zadostila vse večjemu povpraševanju, potem ko je EU prepovedal ruskim letalom uporabo zračnega prostora Unije.

Rusija se je na potezo odzvala z zaprtjem svojega zračnega prostora za letala EU-ja in Velike Britanije.

Vse več Rusov, tisti, ki si to lahko privoščijo, beži iz Rusije. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vse več Rusov, tisti, ki si to lahko privoščijo, beži iz Rusije. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Srbija ni članica EU-ja in zavrača uvedbo sankcij proti Rusiji, svoji tradicionalni zaveznici; njena letala lahko prečkajo zračni prostor EU-ja.

Tako je Srbija postala "še edini evropski zračni koridor, odprt za Rusijo", navaja podjetje za analizo potovanj ForwardKeys.

Zasedenost sedežev na poletih med Rusijo in Srbijo se je v prvem tednu marca povečala za 50 odstotkov v primerjavi z enim tednom pred rusko invazijo Ukrajine. V naslednjih tednih pri podjetju pričakujejo samo še večjo zasedenost.

"Kar v naši analizi najbolj izstopa, je hitrost, s katero je Srbija postala izhodišče za potovanja med Rusijo in Evropo," je povedal Olivier Ponti iz ForwardKeysa.

Med tistimi, ki so se zaradi povezav z Moskvo obregnili ob Srbijo, je prva namestnica ukrajinskega ministra za zunanje zadeve Emine Džaparova. "Finančno okoriščanje na ukrajinski krvi je nedostojno države kandidatke za članstvo v Evropski uniji," je zapisala na Twitterju.

Destinacija Rusov tudi Slovenija

Ruski letalski prevoznik Aeroflot ne sme pristajati v Evropski uniji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ruski letalski prevoznik Aeroflot ne sme pristajati v Evropski uniji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Rusi, ki prihajajo v Srbijo, sicer tam ne ostajajo, ampak v veliki večini potujejo naprej v Evropo, pri čemer so glavne destinacije zanje Ciper, Francija, Švica in Italija. Rusi bežijo tudi v Veliko Britanijo, Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo in Španijo.

Eden izmed Moskovčanov, s katerim se je pogovarjal MMC, je iz Rusije s svojo mladoletno hčerko pobegnil prejšnji teden, prek Carigrada, pri čemer je bila njegova končna destinacija Črna gora. "Tu še ne sovražijo Rusov," nam je povedal.

V času, ko to pišemo, za nedeljo ni več prostih mest na poletu Air Serbie iz Moskve v Beograd, je pa še nekaj prostih sedežev na dveh ponedeljkovih poletih – po ceni 475 oz. 528 evrov. Podobne cene so za polete v Carigrad s Turkish Airlinesom.

Za danes ima sicer letališče Nikole Tesle v Beogradu načrtovane tri prihode iz Moskve in eno iz Sankt Peterburga.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.